Sute de oameni s-au adunat, sambata, in fata Ambasadei Frantei din Bucuresti, pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor teroriste de la Paris, dar si pentru a spune lumii ca "ucigasii" nu au nimic in comun cu religia islamica.

Inca de sambata dimineata, grupuri de romani si de francezi au venit la Ambasada Frantei cu flori si cu lumanari in maini. Dupa ce au lasat florile alaturi de celelalte, au aprins o lumanare si au scris cateva cuvinte in cartea de condoleante deschisa joi de Ambasada Frantei si in care au semnat deja mii de oameni, de la seful statului, primul ministru, ministri si ambasadori, pana la oameni de afaceri, elevi, studenti si pensionari.

Actiunea a fost organizata de Asociatia Francais du Monde. Putin inainte de ora 14.00, la care a fost anuntata manifestatia pentru omagierea victimelor atentatelor de la Paris si pentru libertatea de expresie, a sosit ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul. La scurt timp dupa acesta a venit si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Dupa ce a semnat in cartea de condoleante, Calin Popescu Tariceanu a spus ca a venit pentru a transmite condoleante familiilor celor care si-au pierdut viata in atentatul din Franta.

"Imi exprim durerea, consternarea si compasiunea pentru evenimentele din Franta. De asemenea, din partea Senatului Romaniei si a mea personal, exprim intreaga solidaritate cu poporul francez, care este in aceste zile greu incercat. Trebuie sa facem cu totii front comun pentru a ne apara valorile comune pe care este cladita democratia noastra, si anume in primul rand dreptul la expresie, dreptul la libera exprimare, libertatea presei, care este un bun asupra caruia nu avem ce sa negociem cu nimeni. Si, in acelasi timp, vreau sa salut actiunea exemplara a autoritatilor franceze, care au reusit sa puna capat acestei crize, sigur, cu anumite costuri. Dar, in asemenea situatii, nu cred ca exista cale alternativa. Intotdeauna trebuie sa ne asumam de la inceput anumite riscuri si cred ca, iata, sacrificiile facute pentru apararea democratiei, uneori sunt extrem de costisitoare", a spus presedintele Senatului.

Je suis Charlie: Manifestatie pentru omagierea victimelor de la Charlie Hebdo, la Ambasada Frantei

La Ambasada a venit si presedintele Ligii Islamice si Culturale din Romania si al Centrului Cultural Islamic, doctor Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy, care a spus ca a raspuns apelului la intalnirea de sambata pentru ca a vrut sa arate lumii ca terorismul nu are nicio legatura cu religia musulmana.
"Este prima data cand vin la Ambasada dupa tragedia de la Paris. Mesajul nostru, al comunitatii musulmane, este ca noi denuntam, condamnam aceasta actiune sangeroasa. Suntem alaturi de poporul francez, de Franta, de Ambasada Frantei, de familiile indoliate si spunem ca acest lucru este departe de orice gandire normala, nu tine de islam. Nu are nicio legatura cu religia si presedintele Frantei a confirmat acest lucru, in discursul lui de vineri seara", a mai spus Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy.
Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

El a adaugat ca islamul promoveaza pacea, dreptatea, iubirea, intelegerea, trairea reciproca, iar crimele nu au legatura cu islamul. "Imaginea islamului nu a fost afectata de teroristi, pentru ca oamenii stiu foarte bine ca religia noastra nu promoveaza asa ceva", a aratat presedintele Ligii Islamice si Culturale din Romania.

Doctorul Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy a mai spus ca este de 27 de ani in Romania si are prieteni de toate religiile. "Cei care satirizeaza, o fac si cand este vorba de Iisus Hristos, de Papa sau de Charles de Gaulle, de toate tabuurile. Acestia care au omorat jurnalistii sunt niste minti bolnave, care nu au nimic cu realitatea. Suntem socati", a mai spus presedintele Ligii Islamice si Culturale din Romania.

Consulul Republicii Madagascar, Serge Rameau, care este si presedintele Asociatiei Français du Monde-ADFE, organizatorul manifestarii, l-a imbratisat pe Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy si i-a multumit ca a venit la evenimentul de la Ambasada Frantei. "Este o dovada ca noi suntem impreuna pentru a ne exprima condoleantele fata de jurnalistii de la Charlie Hebdo, dar si pentru a dovedi ca valorile noastre sunt aceleasi - libertate, solidaritate, pace. Am organizat o adunare ca sa aratam la toata lumea ca suntem socati. Mi-a facut mare placere ca a venit aici un reprezentant al autoritatii musulmane", a spus Serge Rameau.

Citeste si:
Redactorul-sef al Charlie Hebdo: "Romanii nu au umor"
Redactorul-sef al Charlie...

Ambasadorul Frantei, Francois Saint-Paul, a multumit romanilor si francezilor care in aceste zile au venit in numar mare la Ambasada din Capitala.
"As vrea din nou, azi, sa multumesc tuturor, si francezi si romani, care demonstreaza sprijinul in acest timp foarte important pentru Franta. Astazi simtim ca Romania este alaturi de Franta, cum Franta a fost mereu alaturi de Romania, in fata unei tragedii, in fata evenimentelor care ne-au marcat pe toti. Aceasta actiune arata ca noi impartim valori comune si ca aceste valori nu sunt numai franceze, adica libertate, toleranta. Si asa cum am mai spus, libertatea nu poate fi asasinata. Aici, in fata Ambasadei, ne-am adunat romani, francezi. Va multumim tuturor! Reiau, libertatea nu poate fi asasinata", a mai spus ambasadorul Francois Saint-Paul.

Franta a trait 53 de ore de cosmar, de la atentatul comis miercuri la redactia Charlie Hebdo, pana la luarea de ostatici sangeroasa de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris. In total, 17 persoane au murit in aceasta serie de atacuri comise de trei jihadisti francezi, care au afirmat ca s-au coordonat si care au fost ucisi de fortele de ordine vineri seara.

Citeste si:
Joe Biden, omagiu adus secretarului de stat Madeleine Albright
Joe Biden, omagiu adus...

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morti si 11 raniti, fiind revendicat de reteaua terorista sunnita Stat Islamic in Irak si Siria. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Publicatia Charlie Hebdo primise o serie de amenintari dupa ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Grupul terorist Stat Islamic a revendicat atentatul.

Fratii Chérif si Said Kouachi - considerati autorii atacului comis miercuri la sediul revistei Charlie Hebdo - au murit vineri seara in confruntarile cu fortele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële.

Amedy Coulibaly, un islamist in varsta de 32 de ani, a fost omorat in interventia fortelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului), unde a luat ostatici vineri. In cursul zilei de joi, Amedy Coulibaly a omorat o politista in zona Montrouge din Paris. Conform autoritatilor, el incerca sa atace sediul unui post de televiziune situat in sudul Parisului. Suspectul avea antecedente penale, el fiind arestat o luna in anul 2010, dupa ce fusese prins avand o arma automata de tip Kalasnikov, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ciolacu: România sprijină efortul de combatere a terorismului
Mesajul lui Ciolacu, la 19...

Complicea sa, islamista Hayat Boumeddiene, in varsta de 26 de ani, este in continuare cautata de politie. Potrivit unui oficial din politia franceza, ea a reusit sa fuga in timpul interventiei fortelor de ordine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.