Agentia Spatiala Romana (ROSA) a confirmat ca evenimentul produs deasupra Romaniei in noaptea de marti spre miercuri a fost provocat de "un meteoroid care a intrat in atmosfera Pamantului", potrivit unui anunt publicat pe site-ul institutiei.

"O lumina intensa urmata de un zgomot puternic a fost inregistrata pe cerul Romaniei la ora 3.05 in noaptea de 6 spre 7 ianuarie, aceasta putand fi observata cu precadere in zona de sud-est a tarii. Evenimentul a fost inregistrat de camerele de supraveghere din mai multe orase din tara. Din datele care au fost corelate pana in momentul de fata de catre Agentia Spatiala Romana, luand legatura atat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Observatorul Astronomic al Academiei Romane, precum si cu ONG-ul Societatea Astronomica Romana de Meteori, ROSA confirma ca evenimentul a fost provocat de un meteoroid care a intrat in atmosfera Pamantului", se arata in anuntul ROSA.

Potrivit ROSA, momentan nu se cunosc date foarte precise, un raport urmand sa fie realizat in zilele care urmeaza. "Din informatiile de pana acum, putem estima ca fenomenul s-a produs la o altitudine intre 50-70 km, de la est la vest, deasupra zonei dintre Bucuresti si Vrancea. Acest fenomen este unul comun, doar in noaptea trecuta au fost monitorizati cu aproximatie 30 de meteori similari pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, singura tara din lume care are un sistem de monitorizare in functiune", a declarat Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane.

Pe de alta, ROSA afirma ca "desi acest eveniment nu a produs pagube si cel mai probabil meteoroidul a ars complet in atmosfera, el trage un semnal de alarma cu privire la necesitatea investirii in astfel de sisteme de monitorizare pentru obiecte mai mari si mai periculoase". "In acest sens, Romania, prin Agentia Spatiala Romana, este implicata in programul Agentiei Spatiale Europene denumit SSA, Space Situational Awareness. Acesta vizeaza protectia planetara din trei puncte de vedere: eruptii solare, deseuri spatiale si obiecte din apropierea Pamantului. Meteoroizii fac parte din ultima categorie, alaturi de asteroizi si nuclee de comete", a completat Marius-Ioan Piso.

In noaptea de marti spre miercuri, la serviciul 112 Buzau au fost inregistrate patru apeluri de la persoane care au spus ca au vazut o lumina pe cer, urmata de un zgomot puternic, potrivit unei declaratii pentru MEDIAFAX a purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Buzau, Vasile Prahoveanu.

Citeste si:
Deputat USR: Transparenta cheltuirii banului public, principalul...
Deputat USR: Transparenta...

Potrivit sursei citate, apelurile au venit de la persoane din localitatile Parscov, Ramnicelu, Cernatesti si Beceni, intre orele 3.15 - 3.31. Potrivit lui Prahoveanu, fenomenul a fost sesizat inclusiv de angajatii ISU care lucrau la dispeceratul institutiei in acel moment. Fenomenul a fost observat si in judetul Covasna. "Am vazut cum cerul s-a luminat puternic, apoi dupa o vreme am auzit si un zgomot asemanator unei explozii. M-am speriat, am iesit afara, insa nu am mai vazut nimic", a declarat un localnic din Sfantu Gheorghe.

Un altul a spus ca nu a vazut nimic, insa a auzit zgomotul puternic si a crezut ca este cutremur. "M-am speriat, va dati seama, era noapte si dintr-o data am auzit bubuitura. Prima data am crezut ca e cutremur, dar mi-am dat seama ca nu se misca nimic, apoi am crezut ca a avut loc o explozie la vreun bloc, ceva", a afirmat acesta.

Citeste si:
Un meteorit de mici dimensiuni a cazut in vestul Cubei / FOTO
Un meteorit de mici...

Fenomenul a fost semnalat si de mai multi localnici din Bretcu, localitate aflata la granita judetelor Covasna si Bacau. Primarul comunei, Dimény Árpád, a declarat ca zgomotul a fost puternic si ca, desi nu s-au semnalat pagube, usile si ferestrele caselor au fost zguduite.

Pe de alta parte, Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, intrebat daca este vorba despre un meteor care a explodat deasupra Romaniei, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX: "Da, este un meteor". "Am vazut filmul care a fost pus pe internet si, in afara de faptul ca se vede o lumina care circula foarte repede, ceea ce inseamna o stea cazatoare, pentru ca avioanele si elicopterele nu circula atat de rapid, se vede si reflexia lui in luneta masinii. Se vede clar forma unui meteor. Atunci cand un meteor, insemnand o dara luminoasa pe cer, e foarte stralucitor, spunem ca avem de a face cu un bolid. (...) Ideea este ca la aceste obiecte, cu cat este mai mare stralucirea, cu atat e mai mare obiectul care intra in atmosfera si produce dara luminioasa", a spus Sonka.

Citeste si:
Cutremur in Detroit, provocat de un meteorit/ VIDEO
Cutremur in Detroit, provocat...

In contextul fenomenului de noaptea de 6 spre 7 ianuarie, Marius-Ioan Piso a declarat, miercuri, ca nu are inca suficiente date pentru a spune daca este vorba sau nu despre un meteor. "Nu stiu daca este vorba de un meteoroid", a spus presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso. "Din ce am vazut, pur si simplu a fost o lumina. O astfel de lumina poate fi produsa de un joc de artificii mai intens sau de o racheta militara, racheta de iluminat", a spus, la momentul respectiv, Piso.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.