Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca a dat "unda verde" pentru contractarea unui studiu de fezabilitate in vederea construirii unui metrou la Timisoara, cu fonduri speciale, costurile urmand sa se ridice la circa doua miliarde de euro.

Edilul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca vrea sa duca in subteran calea ferata care tranziteaza orasul si sa amenajeze un bulevard deasupra, iar proiectul ar urma sa fie realizat in parteneriat cu CFR.

Potrivit primarului, actualele linii de tren ale CFR care traverseaza Timisoara ar urma sa treaca prin subteran si tot pe aici ar urma sa circule si un metrou pentru transportul in comun al timisorenilor. "Am dat unda verde pentru contractarea studiului de fezabilitate pentru metrou. Deci nu e un proiect uitat. Problema este aceea a asigurarii fondurilor. Evident ca nici nu se pune problema sa ne apucam sa facem asa ceva pe venituri proprii de la bugetul local, nici pe fondurile europene obisnuite nu putem sa il facem, dar nu exclud accesarea unor fonduri speciale, care exista si ele. Dar pentru aceasta este nevoie de studiu de fezabilitate. Atunci putem vedea si preturi estimate, putem vedea si alte aspecte, pentru ca numai specialistii care se ocupa de elaborarea unui studiu le pot evidentia. Eu, cand am lansat aceasta idee, am facut-o dupa ce am stat de vorba cu specialisti din Barcelona", a afirmat Robu, potrivit MEDIAFAX.

Care este cel de-al doilea oras din Romania care va avea METROU

Edilul a precizat ca in luna decembrie a transmis o instiintare catre CFR pentru a anunta compania despre intentiile sale.

"Dupa ce am vazut a doua oara multimea de estacade din Dubai pot sa spun ca estacadele nu se potrivesc deloc in Timisoara, doar daca ai cladiri de 70 de etaje. (…) Ar fi mare pacat sa se iroseasca acel teren care ar putea servi realizarii unui bulevard ultramodern de opt kilometri lungime, in imediata apropiere a centrului istoric. Timisoara ar avea o sansa rarisima, unica, sa fie un oras cu un centru istoric bine conservat. Trebuie sa intelegem ca un astfel de obiectiv costa mult si nu se poate face de azi pe maine. Acum se pregatesc specificatiile, nu este contractat inca studiul de fezabilitate", a adaugat primarul.

Nicolae Robu a spus ca acest proiect ar urma sa se faca cu fonduri speciale de la Uniunea Europeana si ca este exclus ca Primaria Timisoara sa inceapa lucrarile din fonduri proprii.

Potrivit lui Nicolae Robu, lucrarile la acest proiect ar dura aproximativ zece ani si ar costa aproximativ doua miliarde de euro.

Citeste si:
Programul metroului în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie
Programul metroului în...

In urma cu aproximativ un an, Nicolae Robu anunta ca doreste introducerea liniilor de cale ferata care traverseaza Timisoara in subteran si realizarea unui bulevard deasupra. Tot atunci, primarul spunea ca proiectul este prevazut in Planul Urbanistic General al municipiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.