Deputatul UDMR Bihor Szabo Odon initiaza o lege pentru infiintarea "garzilor cetatenesti", ai caror membri sa activeze pe baza de voluntariat, in localitatile cu bugete prea mici pentru a-si permite Politie Locala, dupa un model care functioneaza in Ungaria.

Presedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a anuntat, marti, ca in actuala sesiune parlamentara intentioneaza sa inregistreze o initiativa legislativa dupa un model ungar inspirat din legislatia Canadei, transmite MEDIAFAX.

"In Ungaria acest model, care nu mai exista in Europa, dar care a fost preluat cu succes din Canada, exista asa-numita Garda Civila, formata din voluntari, foarte bine si clar reglementata, care functioneaza in comunitati unde nu exista Politie Locala. Am vorbit cu reprezentanti ai Politiei Bihor, care colaboreaza foarte bine cu cei din judetul Hajdu Bihar din Ungaria, si ei apreciaza foarte bine acest lucru", a spus deputatul Szabo Odon.

Potrivit acestuia, Garda Civila sau Cetateneasca ar urma sa fie infiintata prin lege, cu norme unitare la nivelul intregii tari, si ar functiona pe baza de voluntariat, cu atributii stricte in ce priveste pastrarea ordinii publice, membrii ei urmand sa nu fie inarmati si nici salarizati si sa activeze doar in urma absolvirii unor cursuri si a obtinerii unor atestate.

Scopul, spune Szabo Odon, ar fi paza satelor in care bugetele sunt prea mici pentru a permite activitatea unor structuri de Politie Locala, membrii Garzii Cetatenesti putand primi, in schimbul prestatiei lor voluntare, unele facilitati din partea administratiei locale, precum plata politelor pentru asigurarea de viata, la fel ca in cazul pompierilor voluntari.

"Exista foarte multe comunitati mici, care nu isi permit politie locala, care nu au nici posturi de Politie, si unde anumite persoane creeaza o nesiguranta sau comit furturi. Si in prezent oamenii din aceste comunitati isi pazesc singuri hotarele, campurile, viile, livezile, dar daca ar exista o Garda Cetateneasca ar exista o organizare si o altfel de legatura cu Politia. Membrii ei ar avea si o autoritate", a afirmat deputatul UDMR.

Szabo a adaugat ca in Ungaria membrii Garzilor Civile sunt adesea fosti politisti, asemenea structuri fiind sprijinite de Politie, de la care primesc, de exemplu, autovehicule scoase din uz.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.