Salciile energetice plantate in urma cu un an pe marginea unui drum din judetul Arad pentru a proteja soseaua de zapada viscolita au fost distruse in timpul lucrarilor agricole, fiind calcate cu utilaje si date cu erbicide, CJ, care investise 500.000 de lei in proiect, depunand plangere la Politie.

Administratorul public al judetului Arad, Cristian Dragan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca 80% din salciile plantate in decembrie 2013 pe marginea unui drum intens circulat pentru a proteja soseaua de zapada viscolita au fost distruse in timpul lucrarilor agricole. ”In timpul lucrarilor agricole care au avut in 2014, salciile au fost calcate de utilaje sau erbicidate. Au fost compromise 80% din plante, ceea ce inseamna o paguba de 400.000 de lei pentru Consiliul Judetean, care a investit 500.000 de lei in acest program”, a declarat Dragan.

El a precizat ca a fost depusa o plangere la Politie, prin care se cere identificarea proprietarilor terenurilor arabile pe marginea carora erau plantati butasii. ”Speram sa recuperam aceasta paguba importanta, iar la primavara sa putem replanta salciile pe marginea drumului”, a mai spus Dragan.

Conducerea CJ Arad anunta, in decembrie 2013, ca a plantat salcii energetice pe o distanta de 20 de kilometri pe marginea drumului judetean Semlac-Seintin-Nadlac, scopul fiind atat crearea unei perdele de protectie impotriva zapezii viscolite, cat si valorificarea lemnului.

Presedintele CJ Arad, Nicolae Iotcu, spunea la vremea respectiva ca plantarea salciilor pe marginea drumurilor reprezinta o premiera nationala. “Cresterea salciei energetice are loc intr-un ritm foarte rapid, ceea ce o face profitabila. De la butasii platati acum, de circa 25 de centimetri, planta va ajunge la o inaltime de aproximativ sapte metri in doi ani, cand va fi recoltata. Din calculele facute reiese ca din prima recolta ne putem amortiza investitia”, declara Iotcu.

Specia de salcie a fost adusa din Suedia, iar autoritatile judetene spuneau ca lemnul rezultat are mare cautare pe piata, pentru ca are o putere calorica similara cu a gazului sau a carbunelui. O tona de lemn ar costa circa 50 de euro, iar pe un hectar se pot obtine, in medie, 40 de tone.

Citeste si:
Vortex polar în Europa. O zonă în care nu a mai nins de 100 de ani,...
Vortex polar în Europa. O...

Pe cei 20 de kilometri de drum unde a fost creata prima ”perdea” de protectie, suprafata plantata e de 76 de hectare, ceea ce inseamna ca s-ar fi putut produce 3.000 de tone de lemn, care ar fi valorat 150.000 de euro, investitia putand fi recuperata dupa prima recolta daca plantele nu erau distruse. Autoritatile intentioneaza sa continue programul si pe alte drumuri intens circulate, precum Arad-Siria, Arad-Frumuseni-Lipova si Sambateni (DN7) – Ghioroc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.