Lectorii si asistentii universitari, fara titlu de doctor, vor putea lucra cu un contract pe perioada nedeterminata in universitati pana la 30 septembrie 2015, sfarsitul actualului an universitar.

Modificarea a fost operata de Guvern prin ordonanta de urgenta aprobata luni.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a precizat ca modificarile vizeaza un numar mai mare de 1.000 de cadre didactice universitare si au fost solicitate de catre institutiile de invatamant superior, astfel incat sa nu fie afectata desfasurarea in bune conditii a procesului de invatamant pentru anul universitar 2014-2015.

Asistentii si lectori universitari fara titlu de doctor au avut la dispozitie 4 ani, de la intrarea in vigoare a Legii educatiei, respectiv 9 februarie 2011, sa obtina acest titlu, iar, prin prelungirea termenului pana la finalul anului universitar in curs, cadrele didactice aflate in aceasta situatie isi vor putea continua activitatea cu contract nedeterminat de munca pana la 30 septembrie anul viitor.
Dupa aceasta data, vor putea preda in unversitati doar cu un contract de colaborare pe durata determinata, in calitate de doctoranzi.

Guvernul a stabilit totodata ca, in sensul asigurarii autonomiei universitare, sumele pe categorii de cheltuieli in cadrul bugetelor universitatilor sa nu se mai fie alocate prin hotarare de Guvern.
O alta modificare adusa Legii educatiei a fost ca taxa de abilitare pentru conducerea de doctorate sa fie incasata de universitati.

Guvernul a redus totodata numarul membrilor Consiliului General al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), de la 25 la 21 posturi, stabilind ca din acest consiliu sa faca parte obligatoriu doi reprezentanti ai studentilor si cate un reprezentant al sindicatelor, respectiv al patronatelor. Cimpeanu a mai precizat ca a fost modificata si Ordonanta 75/2005 privind asigurarea calitatii in educatie, fiind stabilit ca invatmantul dual, ca forma de organizare a liceelor profesionale si tehnice, sa asigure pregatirea teoretica in unitatile de invatamant in alternanta cu pregatirea practica in cadrul unitatilor economice ale viitorilor angajatori.

Citeste si:
Universitățile vor decide singure modul în care își vor desfășura...
Universitățile din România...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.