Ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea a declarat, duminica, ca pana in prezent nu au fost persoane disparute sau izolate, si nici drumuri nationale sau judetene inchise, din cauza zapezilor, dar la nevoie se va lua masura inchiderii unor segmente de drumuri, cu informarea soferilor.

Ministrul a recomandat populatiei din zona de sud a tarii, respectiv, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, de a evita circulatia in aceasta noapte, cand va fi cod portocaliu de ninsori si viscol in unele judete si cod galben in restul acestor zone. "In situatiile absolut necesare, recomandam conducatorilor auto care pleaca la drum sa aiba carburant suficient, sa aiba o rezerva de apa si hrana, pentru ca exista riscul aparitiei unor blocaje in trafic cauzate de viscolul puternic", a spus Oprea. El a cerut prefectilor si politistilor ca, prin intermediul intermediul primariilor, sa atentioneze proprietarii pensiunilor din zonele montane, asupra conditiilor meteo, pentru ca informatiile sa ajunga la turistii care trebuie sa se intoarca acasa.

Totodata, el a solicitat ca Politia Romana sa fie prezenta in trafic si sa ajute la fluidizarea circulatiei, iar, in cazul in care pe anumite segmente de drumuri nu se mai poate circula in siguranta, acestea sa fie inchise "fara niciun fel de retinere", dar cu conditia informarii soferilor. Ministrul Afacerilor Interne a mentionat ca, la nivel national, sunt mobilizati zilnic 4.900 pompieri si alti 5.000 sunt in rezerva. Jandarmeria dispune zilnic de 6.700 de oameni, printre care 250 de jandarmi montani. La acestia se adauga 14.000 de politisti aflati la datorie.

In perioada Craciunului, au fost inregistrate 2.528 de interventii ale medicilor si paramedicilor SMURD si alte 160 ale pompierilor la incendii si descarcerari. Jandarmeria a intervenit in 245 de misiuni de sprijin sau salvare de persoane. Dupa reluarea activitatii elicopterelor SMURD, in ziua de Craciun, au avut loc pana in prezent sase misiuni de salvare, prin punctele de operare din Bucuresti, Targu-Mures, Craiova si Galati., doua dintre ele avand loc chiar duminica, pentru salvarea a doi copii, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, anul acesta in perioada Craciunului au fost constatate la nivel national 1.076 de infractiuni, pentru care sunt cercetate peste 1.200 de persoane, in timp ce anul trecut in aceeasi perioada erau inregistrate 783 de infractiuni, fiind cercetate 1.047 de persoane.

Meteorologii au instituit cod portocaliu de ninsori si viscol in 10 judete din estul si sudul tarii, in timp ce alte 25 de judete vor fi sub cod galben, de duminica seara pana luni seara. Codul portocaliu de ninsori, viscol, precipitatii mixte si polei este valabil in judetele Buzau, Vrancea, Braila, Ialomita, Galati, Vaslui, Bacau, precum si in zona de munte a judetelor Arges, Dambovita si Prahova.

Citeste si:
ANM: Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat....
ANM: Cod portocaliu de...

In Capitala si alte 25 de judete din tara, respectiv Ilfov, Giurgiu, Mehedinti, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Valcea, Calarasi, Constanta, Tulcea, Neamt, Suceava, Botosani, Iasi, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Maramures, Sibiu, Alba, Hunedoara si Caras-Severin, va fi cod galben de ninsori, viscol, precipitatii mixte si polei, in acelasi interval.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.