Scriitorul Mircea Cartarescu a publicat, marti, pe pagina sa de Facebook, un mesaj in care militeaza pentru initierea unei miscari pe reteaua de socializare care sa determine trecerea Institutului Cultural Roman, din nou, in subordinea Presedintiei.

"Ma-ntreb daca n-ar fi bine sa initiem o miscare pe Facebook pentru trecerea ICR inapoi la Presedintie. Ar fi o reparatie a ticalosiei fara margini intamplate cu el in iulie 2012 si o garantie ca asa ceva nu se mai poate intampla. Asta ca prim pas in regenerarea ICR - sansa artei romanesti in strainatate. Daca sunteti de acord, va rog mult sa distribuiti!", a scris Mircea Cartarescu pe pagina sa de Facebook.

Pana la momentul difuzarii acestei stiri, mesajul scriitorului primise peste 270 de aprecieri ("like") si peste 200 de persoane il distribuisera.
In acest context, conducerea Institutului Cultural Roman a apreciat ca aceasta decizie "a apartinut si apartine exclusiv politicului", potrivit MEDIAFAX.

Guvernul a adoptat pe 13 iunie 2012 Ordonanta de Urgenta 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care, in termen de maximum 15 zile, numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativa a institutului este asigurata anterior de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Camera Deputatilor a eliminat insa cele doua functii de vicepresedinte prevazute din 2011 in Legea de functionare a institutului.

Premierul Victor Ponta spunea la acea vreme despre ICR ca era o institutie "mult prea politizata" si a acuzat "o lipsa de transparenta totala" in cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din aceasta tara nu ma va convinge ca este mai democratic sa lasi o institutie cu bani publici sa fie condusa de un singur om decat sa fie controlata de o institutie cum este Senatul, unde sunt toate fortele politice", spunea Ponta.

Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

La acea vreme, apelurile din strainatate s-au alaturat celor din Romania, din partea artistilor, oamenilor de cultura si de afaceri si a altor figuri publice, care au strans mii de semnaturi. Nu au lipsit manifestarile in strada, cea mai ampla - "Miscarea papioanelor" - avand loc pe 18 iunie 2012 la sediul din Bucuresti al ICR, cu participarea catorva sute de oameni.

In prezent, ICR este condus de Lilian Zamfiroiu, care a fost votat, pe 26 iunie 2013, in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, la propunerea grupului parlamentar PSD, cu 104 voturi "pentru" si 24 de voturi "impotriva".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.