Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat, luni, ca dosarul in care a fost cercetat de DNA pentru luare de mita a fost inchis si clasat definitiv intrucat nu exista probe impotriva sa, el sustinand ca totul a fost o inscenare si ca acela care a pus-o la cale va fi rasplatit de Dumnezeu.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a spus, luni, intr-o conferinta de presa organizata la Palatul Arhiepiscopal, ca a fost scos de sub urmarire penala in dosarul de coruptie deschis pe numele sau in 2009, dupa ce a fost suspectat ca ar fi primit mita de la o persoana pentru a o ajuta sa se se inscrie la Facultatea de Teologie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Nu s-a gasit nicio proba care sa ma fi incriminat si a fost inchis dosarul. S-a redeschis, s-a revizuit si s-a clasat definitiv. Am si primit raspunsul, scris, ca s-a scos de sub urmarire penala. Ca nu sunt probe de incriminare ca fapte penale”, a afirmat arhiepiscopul Tomisului.

El a mai spus ca informatiile aparute in presa, care insoteau imaginile filmate in anul 2009, erau tendentioase, fiind vorba, de fapt, despre o donatie, si nu despre dare si luare de mita.

”Imaginile nu incriminau cu ceva. Interpretarea lor era pe dos. Ca s-au primit niste bani... S-a dat chitanta pe loc. Si factura. Este o incriminare cand face cineva o donatie? In fiecare zi primim donatii. Suntem vinovati cand primim donatii? Este lege pentru asta. Au transformat donatia, interpretand-o drept mita”
, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie a tinut sa precizeze ca nici informatiile aparute in presa si nici dosarul de cercetare deschis pe numele sau nu l-au deranjat si nu intentioneaza sa se indrepte impotriva celui care a scris articolul de la care a pornit ancheta.

”Pe mine nu m-a deranjat. Cand te incrimineaza cineva fara sa fii vinovat, iti face un mare bine. Cel mai criminal din neamul omenesc a fost domnul Isus. De ce sa ma afecteze? M-ar fi afectat daca as fi simtit ca am facut o nelegiuire. Cata vreme nu era nimic material care sa ma incrimineze, de ce sa ma afecteze? Pot sa fiu acuzat zilnic, de orice. Daca nu ma simt vinovat si nu exista un probatoriu, ma simt cel mai liber si cel mai fericit ca pot sa fiu acuzat pe nedrept. (...) Eu nu vreau sa incriminez pe nimeni, de ce sa incep eu sa arunc cu ceva? A fost o parere, o inscenare, ce a fost. Ei raspund, prin constiinta lor. (...) Sa-mi mangai orgoliul? Nici vorba. Dar de ce sa ma indrept (n.r. - impotriva celui care a scris), sa ma rafuiesc cu el? Cine a facut asa ceva a facut-o in cunostinta de cauza, cred, si Dumnezeul il va rasplati. Eu nu ma razbun pe nimeni”
, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.

Citeste si:
Ce venituri au slujitorii Domnului. Salariul pe încasat de...
Ce venituri au slujitorii...

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost scos de sub urmarire penala de catre DNA in dosarul in care era cercetat pentru luare de mita si instigare la fals intelectual.

In 12 septembrie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta ca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care este si decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Univesitatea "Ovidius" Constanta, este acuzat de luare de mita si instigare la fals intelectual, fiind suspectat ca a primit 850 de euro de la o persoana, pentru a o ajuta sa se inscrie la Facultatea de Teologie.

DNA preciza ca in acelasi dosar este urmarit penal si Bogdan Florin Chiriluta, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, pentru complicitate la luare de mita.

Potrivit procurorilor DNA, in luna martie 2009, Teodosie Petrescu, decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Univesitatii "Ovidius" Constanta si arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit de la o persoana, denuntatoare in cauza, suma de 850 de euro, prin intermediul lui Bogdan Florin Chiriluta, precum si promisiunea unui imprumut de 5.000 de euro.

Citeste si:
ÎPS Teodosie, spovedanie înainte de Crăciun. De ce șoferul lui a...
ÎPS Teodosie, spovedanie...

IPS Teodosie ar fi promis, in schimbul banilor, ca il va ajuta pe denuntator sa se inscrie ca student la Facultatea de Teologie si apoi sa fie hirotonisit ca preot, sustin procurorii.

"Totodata, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul sau sa intocmeasca o recomandare si o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru inscrierea persoanei denuntatoare la cursurile facultatii, in sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, in schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei si o sticla de bautura alcoolica", preciza DNA.

Tot in 12 septembrie, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost audiat la DNA central, unde fusese citat de procurori.

Arhiepiscopul Tomisului declara atunci, la iesirea de la DNA, ca a fost audiat in dosarul in care a mai fost cercetat pentru ca ar fi luat mita de la un reporter ca sa il ajute sa se inscrie, in 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanta.

Citeste si:
Credincioșii din Constanța s-au călcat în picioare pentru a primi...
Credincioșii din Constanța...

Dosarul vizandu-l pe IPS Teodosie a fost deschis in 2009, cand IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Acest dosar a fost deschis in urma unei investigatii jurnalistice, care a relevat anumite practici in modul de inscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanta.

Dosarul a ajuns la Parchetul instantei supreme de la Parchetul Tribunalului Constanta, dupa ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat ca ierarhul face parte din inaltul cler al Bisericii Ortodoxe Romane, astfel ca atrage competenta procurorilor Parchetului instantei supreme de investigare a acuzatilor care i-au fost aduse lui IPS Teodosie.

Ulterior, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala fata de IPS Teodosie, pentru luare de mita si instigare la fals intelectual, iar fata de preotii Bogdan Chiriluta si Emil Braescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mita si, respectiv, pentru fals intelectual.

Conform Parchetului Tribunalului Constanta, in luna martie 2009, desi trecusera sase luni de la inceperea anului scolar, in schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferita suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat inscrierea, pe baza de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul "Romania Libera", fiind ajutat in acest sens de catre inspectorul Biroului Catehizare, parintele Emil Cosmin Braescu.

Citeste si:
Student la Teologie, mort in pelerinaj pe Muntele Athos. Tinea in mana
Student la Teologie, mort in...

Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a facut plangere la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva deciziei de incepere a urmarii penale in cazul sau.

In septembrie 2009, Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul instantei supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luata intrucat Teodosie a comis faptele in calitate de decan al Facultatii de Teologie, si nu in calitate de inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.