Grup Servicii Petroliere (GSP) sustine ca este tinta a numeroase abuzuri din partea angajatilor ANAF subordonati vicepresedintelui institutiei Florin Tunaru, ANAF deruland o inspectie fiscala la GSP care dureaza de aproape doi ani, mult peste termenul legal,si continua abuziv desi a fost suspendata.

"Incepand cu luna noiembrie, GSP a fost tinta unor numeroase abuzuri savarsite de functionari publici ai statului, angajati ai ANAF, aflati in subordinea dlui Florin Tunaru, vicepresedinte ANAF, coordonator al inspectiei fiscale", arata compania detinuta de omul de afaceri Gabriel Comanescu, intr-un comunicat.

In urma unei sesizari anonime formulata in 2011, ANAF a declansat in 2012, prin Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), o inspectie fiscala la nivelul GSP.

Dupa un an si jumatate, in august 2014, ANAF a suspendat inspectia, invocand primirea unor informatii solicitate unor autoritati fiscale din afara tarii si emiterea unei decizii a Comisiei Fiscale Centrale, privind intrepretarea unor dispozitii legale cu privire la regimul taxarii operatiunilor efectuate cu platforme marine in zona Marii Negre.

"Comisia Fiscala Centrala nu a formulat pana in prezent niciun raspuns, activitatea acesteia fiind obstructionata constant de catre dl Vicepresedinte ANAF Florin Tunaru, aducand grave acuzatii membrilor Comisiei. Desi inspectia era suspendata, in data de 9.12.2014 inspectorii DGAMC s-au prezentat la sediul GSP, cu un proces verbal de control deja intocmit, care concluziona ca societatea nu ar fi avut «drept de deducere din impozitul pe profit» rezultat din relatiile de afaceri cu parteneri externi. Sesizand abuzurile, am formulat punct de vedere bazat pe conventiile de evitare a dublei impuneri, motiv pentru care inspectorii DGAMC au intocmit un nou proces verbal, la data de 11.12.2014, prin care nu au mai retinut vreo incalcare a legii", conform comunicatului.

In aceeasi perioada inspectorul DGAMC Adriana Bour a solicitat "printr-o fituica", nesemnata, nedatata, neinregistrata conform procedurilor legale, ca societatea sa puna la dispozitie o serie de documente, conform sursei citate. Ulterior, Bour a solicitat printr-un email, trimis de pe o adresa personala, completarea listei de documente.

Citeste si:
Iohannis: Impozitul pe cifra de afaceri a companiilor nu mi se pare...
Iohannis: Impozitul pe cifra...

GSP a formulat plangere penala la DNA impotriva inspectorului ANAF.

"Abuzurile au continuat, si in data de 16.12.2014 s-a prezentat la sediul GSP domnul inspector Burduja Doria, care ne-a transmis un document care face referire la o adresa emisa de Ministerul Finantelor Publice si inmanata personal de domnul vicepresedinte ANAF, Florin Tunaru, echipei de control. Prin acest document se solicita ca GSP sa puna la dispozitie aceleasi informatii cerute anterior de dna Bour. Acest document, tiparit pe o foaie A4, nu poarta antet oficial, nu are numar de inregistrare al emitentului, nu este stampilat si nu este avizat de catre conducatorul activitatii de inspectie fiscala, conform legii. Mai mult, informatiile solicitate exced perioada supusa inspectiei, referindu-se la o perioada care fusese deja verificata, inspectia finalizandu-se fara constatari de incalcare a legislatiei fiscale", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

GSP concluzioneaza ca demersurile abuzive ale inspectorilor DGAMC au paralizat buna desfasurare a activitatii companiei in raport cu partenerii interni si externi.

Grupul sustine ca inspectia fiscala se desfasoara intr-un cadru ilegal, intrucat desi trebuia sa dureze conform legii maxim sase luni s-a prelungit nejustificat timp de aproape doi ani, si desi controlul a fost suspendat se deruleaza in continuare, in mod abuziv. Compania va continua demersurile legale deja initiate, respectiv formularea de noi plangeri penale pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, la adresa tuturor functionarilor responsabili. GSP cere de asemenea institutiilor statului sa intervina ferm pentru oprirea abuzurilor, scrie MEDIAFAX.

Grup Servicii Petroliere a fost infiintata in 2003 ca o companie de servicii in zona forajului pe mare (offshore). In decembrie 2005 GSP a achizitionat de la OMV Petrom sase platforme de foraj marin, cinci vapoare si o macara plutitoare. Acestea au fost cumparate printr-un credit bancar, rambursat integral. Dupa achizitionarea acestora, GSP a inceput un proces de modernizare si de extindere a activitatilor pe pietele internationale. In ultimii zece ani, GSP a investit in modernizarea si extinderea flotei si a bazelor logistice peste un miliard de euro.

Citeste si:
Parlamentul a modificat taxa de solidaritate. OMV Petrom va plăti...
Parlamentul a modificat taxa...

In prezent, GSP are 3.000 de angajati si trei baze operationale in porturile Constanta, Agigea si Midia, operand opt platforme de foraj marin, 13 vapoare multifunctionale, trei vapoare destinate constructiilor marine si doua macarale marine. GSP a avut sau are operatiuni in Marea Neagra, Marea Nordului, Marea Mediterana, Golful Mexic, Golful Persic si Marea Peciora.

Potrivit GSP, 90% din cifra de afaceri este realizata exclusiv in afara Romanei, iar 10% se realizeaza in Romania numai cu societati private. GSP noteaza de asemenea ca de la infiintare nu a obtinut venituri din contracte cu societati de stat din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.