Ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu pe etichete, in cazul produselor din magazine, si in meniuri, la restaurante, din 13 decembrie, iar din 2016 consumatorii trebuie informati, in acelasi mod, si despre valoarea nutritiva a alimentelor.

Noile reglementari sunt prevazute in Regulamentul UE 1169/2011, prin care se urmareste o mai buna informare a consumatorilor, pentru protejarea sanatatii si intereselor acestora.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca cei care nu respecta noile prevederi pot primi amenzile sunt intre 1.000 si 10.000 de lei pentru etichetare incorecta si intre 5.000 si 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, daca se constata ca informatiile respective au fost ascunse in mod intentionat. In cea de-a doua ipoteza, va fi aplicata si masura opririi temporare de la comercializare a produselor, pana se face o etichetare corespunzatoare.

Regulamentul nr.1169/2011 prevede obligativitatea etichetarii ingredientelor cu efecte alergene in cazul produselor oferite consumatorilor sub forma ambalata, vandute in vrac sau servite in restaurante. Componentele alergene din produse trebuie sa fie inscrise in lista astfel incat sa se evidentieze de restul ingredientelor.

De asemenea, trebuie obligatoriu indicata pe eticheta tara de origine sau locul de provenienta pentru carnea de porc, de oaie, de capra si de pasare, miere, fructe, legume si peste. In prezent, este obligatorie indicarea originii numai in cazul carnii de vita si manzat, ca urmare a situatiei create de boala "vacii nebune".

Totodata, regulamentul introduce elemente suplimentare de etichetare in cazul produselor alimentare cu adaos de cofeina in continut, altele decat bauturile pe baza de cafea si ceai. Pe aceste produse este obligatorie inscrierea expresiei: "Adaos de cofeina. Nu se recomanda copiilor si femeilor insarcinate".

Aceste prevederi trebuie respectate in Romania incepand de sambata 13 decembrie.

O alta prevedere a regulamentului, care va trebui respectata din 13 decembrie 2016, este aceea ca eticheta produselor alimentare, precum si meniurile trebuie sa includa informatii privind valoarea energetica si continutul de grasimi, acizi grasi saturati, glucide, proteine, zaharuri si sare.

Citeste si:
Cum se prepară Aperol Spritz? 3 ingrediente necesare
Cum se prepară Aperol Spritz?...

In cazul in care operatorii economici furnizeaza deja, in mod voluntar, informatii nutritionale, acestea trebuie sa respecte prevederile regulamentului, potrivit ANPC.

Marius Dunca a mai spus ca si dupa data de 13 decembrie vor mai fi consiliati operatorii economici in ce priveste aplicarea noilor reglementari.

Presedintele ANPC a precizat ca operatorii economici care nu respecta noile reglementari nu vor fi direct amendati, dar produsele care pun in pericol sanatatea consumatorilor vor fi retrase si distruse, ca si in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.