Peste 400 de mineri din schimbul intai de la minele Lonea, Lupeni si Vulcan care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul intai protesteaza, joi dimineata, in curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petrosani, cerand demisia conducerea societatii, pe care o acuza de incompetenta.

Cei aproximativ 400 de mineri, imbracati in salopete de lucru si cu lampi de mina, au decis, luni dimineata, sa se solidarizeze cu colegii lor de la Lonea care au declansat protestele cu o zi in urma.

Minerii au facut un foc in curtea CEH, iar de cate ori ajunge la sediu cate un reprezentant al administratiei acestia huiduie si striga "Hotii", "Demisia", Nu ne enervati, ca o sa regretati", "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati", "Hotii, hotii" si au cantat "Deschide usa, crestine".

Liderul minerilor de la Vulcan, Ioan Ciobotaru, a spus ca minerii din schimbul patru de la Lonea care s-au blocat in subteran miercuri noapte au iesit din mina joi, in jurul orei 7.00, in timp ce ortacii care au protestat, pe parcursul noptii, in curtea Complexului Energetic Hunedoara au plecat acasa, fiind inlocuiti de colegii lor din schimul intai.

Minerii asteapta sa ajunga de la Deva directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, unul din membrii echipei de conducere caruia ei ii cer demisia.

Protestele minerilor au inceput miercuri seara, la schimbul al treilea, la Lonea, unde ortacii au decis sa nu mai intre in subteran, nemultumiti de lipsa echipamentelor de lucru, de "minciunile" si "incompententa" sefilor, pe care ii acuza ca le pun in pericol locurile de munca.

Ulterior, cei peste o suta de mineri au plecat pe jos la sediul Complexului Energetic Hunedoara din Petrosani, pentru a protesta. Ortacii au mers pe jos aproximativ opt kilometri, de la mina Lonea situata in localitatea Petrila si pana in Petrosani.

La Petrosani au ajuns, miercuri seara, si aproximativ 60 de mineri din schimbul patru de la Vulcan, pentru a se alatura protestului ortacilor de la Lonea, insa acestia s-au intors la unitatea miniera dupa circa o ora.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

”Nu ne-ati dat materiale si va bateti joc de noi ca sa ne folositi ca scuza in fata ministrului (n.r. - ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu), cand va va cere, in 15 decembrie, programul realist de eficientizare si reorganizare a Compexului Energetic Hunedoara. Asta ati facut de fap”, i-a strigat unul dintre protestatari directorului general adjunct al CEH, Nicolae Dragoi, chemat de mineri in curtea companiei.

Intrebat daca acuzatiile minerilor sunt reale, Dragoi a raspuns: ”Nu stiu. Se lucreaza la un program la Deva, nu stiu mai multe amanunte”. El nu a putut confirma daca vreun responsabil din divizia miniera participa la intocmirea programului de eficientizare si reorganizare a CEH.

Liderul de sindicat a sustinut ca ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, le-a dat termen celor din conducerea CEH ca pana la jumatatea lunii decembrie sa prezinte un program realist de eficientizare si reorganizare a companiei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Un triunghi amoros din Petroșani, o adevărată provocare pentru...
Un triunghi amoros din...

Potrivit sursei citate, cei din conducerea CEH ar fi premeditat totul pentru a avea o scuza in fata ministrului atunci cand vor merge cu ”lectiile nefacute la Bucuresti”.

CEH cuprinde patru unitati miniere, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni, dar si termocentralele Paroseni si Mintia, numarul angajatilor, mineri si energeticieni, ajungand la aproximativ 6.700. Directorul general al complexului este Aurel Niculescu, iar din conducere mai fac parte directorul general adjunct, Nicolae Dragoi, si Gabriel Petrescu, director al Diviziei miniere. Directorul economic al CEH, Maria Ciobanu, si-a anuntat demisia din functie in urma cu cateva zile, Niculescu sustinand insa ca aceasta a revenit asupra deciziei. Aurel Niculescu a fost numit in functia de director general al CEH de ministrul Economiei, Constantin Nita, cel care l-a numit si pe Nicolae Dragoi in functia de director general al Societatii Nationale a Huilei, inainte ca acesta sa fuzioneze cu CEH.

Citeste si:
Protestul de trei zile al fermierilor şi transportatorilor începe...
Protestul de trei zile al...

Aproximativ 200 de mineri de la Lonea au protestat si in luna iulie, ei refuzand sa intre in subteran, nemultumiti ca vor pierde anumite drepturi odata cu avizarea noului contract colectiv de munca de catre Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara. Minerii au renuntat la protest dupa ce revendicarile lor au fost solutionate de administratia CEH.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.