Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale a cerut Romaniei revizuirea legilor pentru asigurarea accesului la ingrijiri de sanatate sexuala, dar si adoptarea unei strategii nationale in domeniu, aratand ca este tara cu cel mai mare numar de nasteri la adolescente sub 15 ani.

Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale (Comitetul ONU) a cerut Guvernului Romaniei sa-si revizuiasca legile si politicile pentru a asigura accesul la ingrijiri de sanatate sexuala si a reproducerii pentru femeile si adolescentele din tara.

In recomandarile emise in 28 noiembrie, Comitetul a aratat ca Romania ar trebui sa adopte o strategie nationala privind sanatatea si drepturile sexuale si ale reproducerii si sa introduca in mod obligatoriu in scoli un program cuprinzator de educatie sexuala, pentru a reduce numarul de sarcini la adolescente.

Comitetul ONU a subliniat ca Romania a ramas in urma celorlalte state membre in ceea ce priveste promovarea sanatatii si drepturilor sexuale si reproductive ale adolescentilor si femeilor, statisticile oficiale aratand ca rata mortalitatii materne este de doua ori mai mare decat media UE, iar Romania inregistreaza cel mai mare numar de nasteri la adolescentele sub 15 ani dintre statele membre, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, Comitetul ONU si-a exprimat ingrijorarea si fata de cresterea numarului de cadre medicale care refuza efectuarea serviciului medical de intrerupere legala de sarcina, ceea ce, in opinia specialistilor, duce la limitarea accesului la avort in conditii de siguranta.

Comitetul este ingrijorat si de faptul ca resursele alocate pentru sectoarele sociale (sanatate, protectie sociala si educatie) raman inadecvate si regreta ca Romania nu a fost in masura sa absoarba pe deplin si sa utilizeze fondurile alocate de UE, din cauza capacitatii administrative limitate, birocratia excesiva si cazuri de coruptie.

In raport, Comitetul noteaza ca ramane preocupat de gradul ridicat de coruptie din Romania si de impactul acesteia asupra respectarii depline a drepturilor economice, sociale si culturale ale populatiei, in ciuda numeroaselor masuri luate pentru combaterea ei, dar si de faptul ca salariile mici ale functionarilor publici, ale personalului medical, din educatie, precum si sanctiunile prea indulgente in cazurile de coruptie pot impiedica punerea in aplicare eficienta a acestor masuri de combatere a coruptiei.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Comitetul este ingrijorat si de faptul ca parintii sunt impovarati cu platile suplimentare scolare pentru diverse scopuri, desi invatamantul primar ar trebui sa fie gratuit, si, desi a mentionat progresele recente, constata ca calitatea educatiei si formarii ar trebui imbunatatite considerabil.

O alta ingrijorare vizeaza procentul mare de copii romi ramasi fara educatie formala si ratele ridicate de abandon, in ciuda masurilor luate de catre statul-parte in aceasta privinta. Comitetul se arata preocupat si de cazurile care indica segregare persistenta a copiilor romi si a copiilor cu dizabilitati in sistemul scolar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.