Focurile facute in semineuri vor fi interzise incepand de la 1 ianuarie 2015 in Paris si in regiunea din jurul capitalei franceze, informeaza AFP.

Autoritatile franceze vor sa reduca in acest fel emisiile de particule fine din aer, care au consecinte tot mai grave asupra starii de sanatate a locuitorilor din Paris. Decizia a generat insa un val de critici din partea mai multor asociatii si a societatii civile.

"Emisiile de particule fine produse de un foc de semineu care arde timp de cateva ore echivaleaza cu cele produse de un automobil clasic care merge pe strada mai multe mii de kilometri"
, a declarat Julien Assoun, unul dintre directorii de la Serviciile regionale pentru mediu si energie din Franta.

Or, in Ile-de-France, exista "100.000 de semineuri (cu foc deschis), vinovate pentru 25% din totalul emisiilor de particule fine, adica la fel ca automobilele", a adaugat el.

Aceste statistici sunt contestate de presedintele asociatiei France Bois Forêt, Laurent Denormandie, care critica decizia de interdictie, luata la initiativa "alesilor ecologisti din regiune", scrie MEDIAFAX.

Dupa parerea lui, arderea lemnului in focuri deschise reprezinta "5% din totalul emisiilor de particule fine, in timp ce circulatia automobila este vinovata de 40%".

O asociatie a consumatorilor, Que Choisir, s-a alaturat acestor critici si a declarat ca, potrivit unor studii recente, "39% din emisiile de particule fine provin din circulatia automobilelor si doar 4% din incalzirea locuintelor cu lemne".

Decizia autoritatilor pariziene va afecta mai multe meserii, inclusiv aceea de cosar. "Din cele 135.000 de semineuri cu foc deschis din Paris, 10% sunt utilizate, iar ele functioneaza doar de 6 sau 7 ori pe an", a precizat Thierry Pujo, membru al asociatiei Ramoneurs de Paris (Cosarii din Paris).

"Sunt focuri de agrement. Nu sunt folosite pentru incalzirea zilnica a locuintelor din Paris. Acele flacari frumoase sunt rezervate sarbatorilor in familie, de Craciun, cu ocazia reuniunilor intre prieteni sau a intalnirilor romantice", a adaugat el.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Autoritatile franceze, care nu prevad pentru moment infiintarea unei Politii a semineurilor, afirma ca nu interzic focurile in semineuri daca locuitorii din Paris isi instaleaza usi care permit inchiderea vetrelor de semineuri, reducand astfel cu 90% emisiile de particule fine.

Dar, in acest fel, se vor pierde magia si estetica vetrelor deschise, au reactionat numerosii partizani ai semineurilor clasice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.