Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a declarat ca la nivel de management ar trebui regandit tot sistemul, pentru ca unele spitale au arierate, altele nu au niciodata medicamente ieftine, vata sau seringi, iar numarul internarilor continue a scazut foarte putin.

Vasile Ciurchea a spus ca actul medical este al medicului, dar acesta trebuie gandit intr-un spirit de economie, pentru ca altfel se va ajunge in situatia in care fondurile vor fi insuficiente, scrie MEDIAFAX.

"Pentru acest sfarsit de an, nu exista niciun domeniu care sa nu fie finantat. Sigur, sunt spitale care au arierate, dar si acolo trebuie vazut de ce. Sa faci arierate, nu este complicat, dar intotdeauna trebuie gandit ce este mai important si mai economic sa faci. Imi pun intrebarea de ce in spitale nu exista niciodata medicamente ieftine sau consumabile, cum ar fi vata sau seringile. Probabil ca si la nivel de management de spital ar trebui regandit tot sistemul. Ne dorim ca internarile de zi sa creasca, insa daca dorim sa avem sectii cu un numar foarte mare de paturi, doar sectii pentru internari de zi, nu o sa facem raport invers", a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), la conferinta MEDIAFAX, in care a fost prezentat Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

Presedintele CNAS a precizat ca, in strainatate, numarul de internari de zi reprezinta 90 la suta din totalul internarilor, insa in Romania, procentul este invers. Ciurchea a precizat ca, dupa schimbarea regulilor, s-a reusit scaderea numarului de internari continue numai cu cinci procente, ceea ce inseamna "foarte putin". Vasile Ciurchea a mai spus ca pentru anul viitor doreste sa discute cu societatile medicale despre ceea ce inseamna internarea de zi, pentru ca acestea sa stabileasca, fiecare pe domeniul sau, cel mai bun pachet pentru internarea de zi sau pentru internarea continua.

"As vrea ca, pentru anul viitor, tot ce inseamna internare de zi sa fie dat de societatile medicale. Daca societatea medicala isi asuma acest pachet, este in regula, pentru ca nimeni nu-l poate contesta. Exista pentru toate ariile terapeutice societati medicale si ne-am propus sa gasim impreuna care este cel mai bun pachet pentru internarea de zi sau pentru internarea continua. Este foarte greu sa convingi si omul, si medicul ca multe lucruri se pot rezolva in ambulatoriu. Probabil ca o solutie viabila si pe termen mai lung este cea gasita impreuna", a adaugat Ciurchea.

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.