Spectacolul "Dumnezeu se imbraca de la second-hand", de Iulian Margu, pus in scena de regizorul Ion Caramitru, va avea premiera absoluta pe 12 si 13 decembrie, de la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti (TNB).

Piesa romaneasca in doua acte, satira invaluita in ritmurile valsului, "Dumnezeu se imbraca de la second-hand" este o surprinzatoare poveste a unei familii traversand deceniile si a unui pian de marca, pe turnanta istoriei, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Ion Caramitru, directorul Teatrul National, marturiseste ca se afla in cautarea unui text provocator cum este acesta: "Eu am fost mana a doua care a atins textul, la second-hand cum s-ar zice, prima data aflandu-se in mainile lui Horatiu Malaele, care ar fi montat-o probabil la Ramnicu-Valcea. Cred ca Dumnezeu a vrut sa ajunga la mine. O piesa cu o structura de text in puzzle, cel putin asa am vazut-o eu. Povestea de baza este desfacuta in mai multe compartimente, reprodusa in mai multe epoci, refacuta abia in final pentru intelegerea deplina a povestii. Ca stil, are si un soi de umor frust si unul de derivat, are foarte multe trimiteri intr-o simbolistica care sparge tiparele timpului si spatiului".

La randul sau, Iulian Margu a declarat: "Piesa este o scurta istorie a Romaniei moderne povestita cu ajutorul unui pian fermecat . Premiera aceasta este o mare mandrie a mea. Suprema consacrare a unui dramaturg, cum spunea Tudor Popescu, este sa fie jucat de Teatrul National, alaturi de clasicii universali".

Din distributia spectacolului fac parte actorii Dorin Andone, Lari Giorgescu, Carmen Ungureanu, Teodora Mares, Eduard Adam, Armand Calota, Fulvia Folosea, Ioan Andrei Ionescu, precum si copiii Emma si Theodora Calota. Un rol important in acest spectacol il are si actrita Florina Cercel.

Spectacolul se va juca in avanpremiera sambata si duminica, de la ora 19.30.

Dramaturgul Iulian Margu s-a nascut pe15 ianuarie 1958. Scrie teatru si regizeaza inca din anii '80. In timpul liceului a infiintat o trupa de teatru de tineret. Si-a construit cariera intre doua pasiuni, balansand cu simt artistic intre teatru si film. Intre primele piese, scrise la incurajarea dramaturgului Tudor Popescu, se numara "Avantajul liftului asupra scarilor", "Caria dintelui de aur", "Cantec de leagan pe muzica rock", "Lovitura de pedeapsa". De data mai recenta sunt "Statuia careia ii miroseau picioarele" ("Un poet si 1/2"), pusa in scena la teatrul "Anton Pann" din Ramnicu-Valcea, "Dumnezeu se imbraca de la second hand" (2012), "Despre Satana numai de bine", "Harta turistica a iadului", "Un oaspete neasteptat" si "Ghidul sinucigasului", cea mai recenta realizare - prezentata in acest an, la Teatrul Ariel din Ramnicu-Valcea, in regia autorului. Majoritatea sunt comedii satirice, autorul fiind permanent atent cu rolul teatrului ca oglinda a societatii, o oglinda care nu doar reflecta, dar te si obliga sa interactionezi, se arata in comunicatul citat.

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.