Persoanele diagnosticate cu diabet la varsta mijlocie prezinta un risc mult mai mare de a suferi de probleme cognitive pe parcursul urmatorilor 20 de ani de viata, comparativ cu cele a caror glicemie este normala, potrivit unui studiu publicat recent, transmite AFP.

Cercetatori de la facultatea de sanatate publica a Universitatii Johns Hopkins din Maryland, Statele Unite ale Americii, au descoperit ca, in cazul adultilor, diabetul accelereaza imbatranirea creierului cu, in medie, cinci ani.

Astfel, in medie, o persoana diabetica, in varsta de 60 de ani, se confrunta cu un declin congnitiv comparabil cu cel al unei persoane sanatoase in varsta de 65 de ani, potrivit cercetatorilor.

Diminuarea capacitatii de memorare si a altor functii cognitive este puternic legata de dezvoltarea dementei, o pierdere a capacitatilor mintale suficient de importanta pentru a interfera cu activitatile cotidiene ale unei persoane, au aratat cercetatorii, al caror studiu a fost publicat in revista medicala americana Annals of Internal Medicine.

"Lectia pe care o invatam de aici este ca, pentru a avea un creier sanatos la 70 de ani, trebuie sa mancam sanatos si sa facem exercitii de la varsta de 50 de ani", a spus Elizabeth Selvin, profesoara de epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins.

"Ne confruntam cu un puternic declin cognitiv legat de diabet, de starea de dinainte de instalarea clara a diabetului si de un control insuficient al glicemiei in cazul diabeticilor, dar stim cum putem preveni sau intarzia instalarea diabetului", a mai declarat cercetatoarea.

Potrivit lui Selvin, simpla scadere in greutate cu 5 pana la 10% poate impiedica aparitia diabetului.

Un nivel prea ridicat de zahar in sange poate dauna tesuturilor si sistemului vascular al intregului organism, mai spune cercetatoarea, adaugand ca diabetul este legat de orbire, afecteaza rinichii si terminatiile nervoase, scrie MEDIAFAX.

"Daca vom putea face mai multe pentru prevenirea si controlul diabetului, vom putea preveni dementa la un mare numar de persoane. Chiar daca nu vom putea intarzia instalarea dementei decat cu cativa ani, acest lucru va avea un impact major asupra populatiei, asupra calitatii vietii si asupra costurilor privind ingrijirea batranilor", a declarat Elizabeth Selvin.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Cercetatorii au utilizat date provenind de la un studiu privind "riscurile de ateroscleroza in cadrul diferitelor populatii", care a debutat in 1987 si a urmarit 15.792 de persoane de varsta mijlocie din statele americane Maryland, Carolina de Nord, Minnesota si Mississippi.

Dementa, mai ales maladia Alzheimer, genereaza costuri de 159 de miliarde de dolari anual, potrivit unei estimari din 2010, aceasta suma urmand sa creasca cu 80% pana in 2040, odata cu imbatranirea populatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.