Tot mai multi romani nu mai vin in cabinetul stomatologic pentru extractii dentare si platesc si cele mai scumpe tratamente pentru a-si pastra dintii.

"Este constanta cresterea interesului pentru tratamentele de calitate, conservative si diminuarea considerabila a celor ce prefera extractiile inainte de a epuiza toate variantele de tratament. De asemenea preocuparea estetica este evidenta si nu se mai manifesta doar la doamne si domnisoare cochete. Nici pentru cei mai multi dintre batranii din Bucuresti nu mai reprezinta o solutie acceptabila dintii din metal", a declarat Lupascu pentru MEDIAFAX.

El spune ca inclinatia catre tratamente de calitate si implicit mai scumpe vine si din partea pacietilor cu venituri reduse, acestia alegand sa-si rezolve problemele pe rand, dar cu variante de calitate.

De altfel, doctorul Lupascu spune ca vedetele ultimilor ani sunt implanturile dentare, dar si tratamentele de estetica dentara.

"In mod cert vedetele ultimilor ani sunt implanturile dentare. Odata cu acumularea de informatii, studii, evidente clinice si prin proba timpului implantul dentar a devenit tratamentul de electie in edentatii. (...) O alta evolutie notabila in structura serviciilor stomatologice este cresterea ponderii tratamentelor bazate pe solutii de biocompatibilitate si estetica. Astfel lucrarile cu structura de zirconiu sau integral ceramice castiga teren in fata celor metalo-ceramice", mai spune doctorul Lupascu. Potrivit acestuia, implantologia si estetica dentara genereaza peste 75% din cifra de afaceri a LLL Dental, care s-a ridicat la 1,83 milioane lei (414.000 euro) anul trecut. De asemenea, profilaxia reprezinta 15% din business. Pentru acest an, el prognozeaza o cifra de afaceri de 2,3 milioane lei (520.000 euro) in crestere cu peste 25% si un profit net de 550.000 lei (124.000 euro), cu 47% mai mare. De asemenea, o alta tendinta a ultimilor ani este schimbarea perceptiei tinerilor in ceea ce priveste aparatele dentare.

"De la copii si adolescentii care se jenau sa se observe ca sunt purtatori de aparate ortodontice am ajuns la o generatie care se mandreste cu ele. Avem si solicitari de aparate ortodontice pe care trebuie sa le facem sa fie cat mai vizibile, in diverse culori si cu accesorii", mai spune Lupascu.

Cu toate acestea, stomatologul spune ca 8 din 10 romani au probleme cu dintii si mai mult de jumatate dintre ei nu au mai trecut pe la stomatolog de mai bine de un an.

"Pentru pacientii sanatosi sunt recomandate doua controale anuale, cu scopul depistarii precoce a problemelor. Un studiu arata ca dintre toate tarile est europene, Romania are cele mai mari probleme legate de educatia sanatatii dentare. Romanii merg cel mai rar la dentist, 58% dintre ei ajungand intr-un cabinet stomatologic mai putin de o data pe an, iar 30% dintre acestia doar atunci cand au o problema care le provoaca durere", a aratat Lupascu.

Citeste si:
Care sunt semnalele care indică o vizită la medicul stomatolog
Care sunt semnalele care...

Oamenii invoca de cele mai multe ori, pe langa costurile crescute, care ajung mari din cauza lipsei preventiei, lipsa de timp sau frica de medicul stomatolog. In ceea ce priveste preturile serviciilor stomatologice, Lupascu spune ca acestea nu au mai crescut din anii 2007-2008, iar variatiile care apar pe piata sunt consecinta diferentei de tehniologie si materiale folosite.

"Imediat dupa intrarea in UE preturile materialelor si echipamentelor pe care le foloseam s-au dublat. In perioada 2008- 2014 preturile au stagnat. Pentru servicii similare cu anii trecuti preturile au ramas aceleasi. Criza a afectat si sectorul nostru. Numarul de cabinete inchise a fost depasit doar de numarul medicilor, tehnicienilor si asistentilor din stomatologie plecati din tara. Cu toate astea perceptia cresterii preturilor vine mai degraba de la o diversificare a serviciilor prin introducerea de tehnologiii noi si alte standarde de calitate care au patruns cu preturi mai mari", explica Lupascu.

Citeste si:
Dr. Alin Gabor, medic stomatolog și asistent universitar, îți spune...
Dr. Alin Gabor, medic...

In prezent, LLL Dental isi desfasoara activitatea intr-o clinica care ocupa patru apartamente din zona Mosilor din Capitala, care cuprinde 6 cabinete, un laborator de tehnica dentara si imagistica si unde lucreaza 28 de persoane, dintre care 12 medici. Lupascu spune ca va incepe in primavara anului viitor constructia unei noi clinici in centrul Bucurestiului, care va cuprinde si o sectie pentru spitalizare. In ceea ce priveste piata de servicii stomatologice, aceasta este greu de evaluat, fiind foarte fragmentata, dar in ansamblu prognoza este de crestere rezervata.

"In crestere vor fi doar cabinetele de elita care pot furniza pacientilor tratamente calitativ superioare orientate pe stabilitate pe termen lung si solutii acolo unde majoritatea spun: nu se poate. Pentru cabinetele medii cred ca urmeaza un an de stagnare sau chiar de scadere usoara. Pe de alta parte apetitul romanilor pentru cheltuieli este in continuare foarte scazut", estimeaza dr. Lupascu.

Citeste si:
Cîțu: 600 de persoane vor fi reangajate în sectorul minier pentru...
Cîțu: 600 de persoane vor fi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.