Piata neagra a tigaretelor a inregistrat in septembrie o scadere cu 1,6 puncte procentuale, la 15,4%, de la 17% in iulie, cel mai scazut nivel din 2014.

In regiunea vest, contrabanda cu tigarete a consemnat cea mai mare crestere in septembrie, de 16 puncte proncetuale, la 42,1%, urmata de regiunea nord-est, care continua sa se pozitioneze pe locul al doilea, cu o crestere de 1,8 puncte procentuale, la 35,9%, arata datele companiei de cercetare Novel Research. Scaderi ale comertului ilegal au fost inregistrate in regiunea nord-vest, cu 7,9 puncte, la 11,8%, in Bucuresti (-7,9 puncte, la 7,9%), in sud-est (-6,9 puncte, la 7,2%) si in sud-vest (-2,6 puncte, la 14,7%).

"Cele mai reduse niveluri ale pietei negre se inregistreaza in regiunile centru si sud (3%). Din punct de vedere al provenientei, ”cheap whites” continua sa detina cea mai mare pondere (48,7%), mai mult decat Ucraina (24%) si Moldova (16,6%) impreuna", a declarat miercuri intr-un comunicat directorul companiei, Marian Marcu.

Potrivit BAT Romania, un punct procentual de contrabanda recuperat de piata legala inseamna sume suplimentare anualizate la bugetul de stat de circa 35 miloane de euro.

"Retelele de infractori se adapteaza rapid, iar autoritatile sunt nevoite sa actioneze in mod corespunzator. Aceste eforturi trebuie insa sustinute si de un cadru fiscal echilibrat. In acest sens, speram ca grupul de lucru de la Ministerul Finantelor sa nu saboteze actiunile Agentiei de Administrare Fiscala, Directiei Generale a Vamilor, Politiei de Frontiera, Inspectoratului General al Politiei, si sa gaseasca solutia optima pentru cursul de schimb la care se va calcula acciza, atat pentru buget, cat si pentru producatorii legali", a afrimat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

La randul sau, Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, a punctat necesitatea unei politici fiscae coerente, aratand ca ascensiunea contrabandei incepand cu finele anului trecut a fost cauzata de indexarea artificiala a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adaugat majorarea anuala a accizei din aprilie, ceea ce a determinat cresterea diferentei de pret dintre produsele legale si cele de pe piata neagra, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Află ultimele trenduri din comerțul online: Specialiști de top vin...
Află ultimele trenduri din...

"In prezent, in pofida legii, cursul de schimb la care vor fi platite accizele anul viitor este o necunoscuta", a spus Lazar.

Ea considera ca reducerea pietei negre din septembrie este rezultatul eforturilor autoritatilor competente in combaterea contrabandei, sprijinite si de companiile de tutun, amintind de protocolul semnat recent intre ANAF si producatorii de tigarete, ca un cadru pentru viitoare programe comune.

"Periodic, au loc intalniri cu reprezentantii autoritatilor pentru discutarea unor masuri punctuale (de exemplu operatiunea comuna a Vamilor din Romania si Moldova, din iulie-august, ca urmare a rezultatelor ingrijoratoare ale studiului Novel in nord-est). De remarcat ca, in ultimele saptamani, au fost destructurate trei retele de contrabandisti la Constanta, Iasi si Timis, iar in Bucuresti a fost descoperit un depozit ilegal", a afirmat Lazar.

Citeste si:
Piata neagra a tigaretelor a reinceput sa creasca
Piata neagra a tigaretelor a...

Totodata, Sorana Mantho, director Corporate Affairs al Philip Morris pentru Romania si Bulgaria, a amintit ca recent a fost convenit acordul de mic trafic de frontiera intre Romania si Ucraina, sperand ca efectele acestuia in ceea ce priveste contrabanda sa fie cand mai rapid vizibile, iar reducerea nivelului din septembrie sa nu fie doar temporara. Pentru combaterea pietei negre este necesara, potrivit celor trei producatori de tutun, si clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora (piete, oboare, statii de metrou etc).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.