Oamenii s-au nascut pentru a fi individualisti, intrucat nu doresc sa coopereze atunci cand stiu ca au de beneficiat de pe urma unei tradari, afirma autorii unui studiu recent publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza dailymail.co.uk.

In ciuda numeroaselor studii precedente care au sustinut contrariul, noua cercetare stiintifica afirma ca fiintele umane nu au evoluat pentru a coopera intre ele, asa cum credeau initial oamenii de stiinta. Teoriile anterioare sustineau ca, in natura, oamenii coopereaza, pentru ca este in interesul fiecaruia sa faca acest lucru.

Dar, daca li se ofera chiar si cea mai mica sansa, oamenii au tendinta de a deveni egoisti, in special daca pot sa isi sporeasca beneficiile prin tradarea sau inselarea unei persoane.

Studiul a fost realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Pennsylvania.

Intr-o serie de experimente realizate pe baza clasicei teorii a jocurilor cunoscuta sub denumirea Dilema Prizonierului, strategiile egoiste au avut mai mult succes. In acel joc clasic, atunci cand cei doi jucatori coopereaza, ambii primesc o recompensa egala, scrie MEDIAFAX.

Dar, daca unul coopereaza si unul nu coopereaza, jucatorul cooperant primeste cea mai mica recompensa posibila, iar celalalt, pe cea mai mare.

Daca ei nu coopereaza, ambii primesc o recompensa, insa aceasta va fi mai mica decat recompensa pe care ar fi primit-o daca ar fi cooperat. In general, cooperarea da rezultate, insa individualismul poate sa genereze rezultate chiar si mai mari.

Anul trecut, cercetatorii Alexander Stewart si Joshua Plotkin de la Universitatea Pennsylvania au publicat o explicatie matematica a motivului pentru care cooperarea si generozitatea au evoluat in natura.

In noul lor studiu, realizat pe o populatie mai mare, in plina evolutie, cei doi savanti au descoperit ca, adaugand jocului o flexibilitate mai mare, strategiile egoiste pot sa aiba un succes mai mare.

In noua cercetare, oamenii de stiinta au adaugat o particularitate. Jucatorii puteau sa isi modifice strategiile - indiferent daca optau pentru cooperare sau individualism - si primeau, de asemenea, recompense diferite daca alegeau sa coopereze. Initial, ca si in studiul lor initial, strategiile de cooperare au avut succes. Dar, cu cat mizele si recompensele cresteau, tentatia a inceput la randul ei sa creasca.

Citeste si:
Annalena Baerbock: Comportamentul Rusiei, asemănător cu repudierea...
Annalena Baerbock:...

Savantii au descoperit ca grupul de jucatori ajunge astfel la un punct de cotitura, dupa care "dezertarea" incepe sa devina strategia predominanta in randul populatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.