Fosta consiliera a ministrului Educatiei Melania Vergu a fost condamnata de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare pentru inselaciune, conflict de interese si fals in documente la obtinerea unor fonduri europene, hotararea nefiind definitiva.

Magistratul care a judecat acest caz a gasit-o vinovata pe Vergu de faptul ca a prezentat la Autoritatea de management documente si declaratii inexacte in care ar fi consemnat date nereale referitoare la conditiile pe care le indeplinea firma sa in vederea accesarii de fonduri acordate prin programul POSDRU, cum ar fi numarul de angajati, profitul, cifra de afaceri si experienta in domeniul formarii profesionale.

"Aplica inculpatei pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor constand in dreptul de a mai avea calitatea de administrator sau asociat la vreo societate comerciala, de a mai desfasura vreo activitate ce implica fondurile Uniunii Europene si de a mai detine functia de consilier al vreunui ministru in Guvernul Romaniei. (...) Interzice inculpatei drepturile constand in dreptul de a mai avea calitatea de administrator sau asociat la vreo societate comerciala, de a mai desfasura vreo activitate ce implica fondurile Uniunii Europene si de a mai detine functia de consilier al vreunui ministru in Guvernul Romaniei", a mai decis CAB.

Decizia de marti poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie

La ultimul termen din acest dosar, Melania Vergu a declarat in fata instantei ca este nevinovata. "Nu am savarsit nicio infractiune de care ma acuza DNA-ul. Nu am avut nici intentia si nici nu am savarsit aceste fapte. (...) M-am aflat in momentul nepotrivit in locul in care nu trebuia. Toata familia mea este data peste cap", a spus ea, in fata instantei. In 14 decembrie 2012, fostul consilier al ministrului Educatiei a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru inselaciune, conflict de interese si fals in documente pentru obtinerea unor fonduri europene, iar fiul acesteia, Ioan Teodor Vergu, a fost scos de sub urmarire penala.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a Melaniei Vergu, fost consilier personal al Ministrului Educatiei, administrator si asociat al SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata, inselaciune, in forma continuata si conflict de interese, se arata intr-un comunicat de presa de vineri al DNA.

Procurorii arata in rechizitoriu ca, in 8 octombrie 2008, Melania Vergu, in calitate de administrator si asociat al SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) o cerere de finantare in vederea obtinerii de fonduri europene, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

Melania Vergu ar fi prezentat la Autoritatea de management documente si declaratii inexacte in care ar fi consemnat date nereale referitoare la conditiile pe care le indeplinea firma sa in vederea accesarii de fonduri acordate prin programul POSDRU, cum ar fi numarul de angajati, profitul si cifra de afaceri, experienta in domeniul formarii profesionale, noteaza procurorii DNA in documentul citat.

In baza acestor documente, SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL a beneficiat de fonduri europene pentru punerea in practica a proiectului intitulat "Practica sa inveti, invata sa practici".

"In cadrul acestui proiect, in cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu Melania a mentionat date nereale referitoare la munca prestata in vederea obtinerii de date referitoare la programele de pregatire practica pentru elevi si studenti. In realitate, acestea date au fost obtinute de Vergu Melania care, in calitatea sa de consilier personal al ministrului invatamantului, a formulat doua adrese catre unitatile de invaamant superior si inspectoratele scolare", au precizat procurorii DNA.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

De asemenea, procurorii o acuza pe Melania Vergu ca a mai formulat alte doua cereri de rambursare in care ar fi consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate in cadrul proiectului firmei sale.

"In aceasta modalitate, SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL a obtinut pe nedrept suma totala de 6.492.653 lei, reprezentand fonduri europene si de la bugetul national", sustin procurorii. Pentru recuperarea prejudicului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a doua imobile ale Melaniei Vergu. Prin acelasi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarirea penala a fiului Melaniei Vergu, Ioan Teodor Vergu, director si asociat al societatii Edu Tim Consultanta Europeana SRL, intrucat din probele administrate pe parcursul urmaririi penale s-a stabilit ca acesta "nu a cunoscut aspectele nereale si inexacte inserate de Vergu Melania in cererile de finantare".

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Cercetarile in acest caz au fost facute dupa ce Agerntia Nationala de Integritate a sesizat DNA cu privire la posibila savarsire de catre Melania Vergu a infractiunii contra intereselor financiare ale Comunitatii Europene si a infractiunii de conflict de interese.

ANI arata ca, in 18 noiembrie 2009, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (AMPOSDRU) a aprobat Cererea de Finantare cu titlul "Practica sa inveti, invata sa practici", depusa de SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.