Peste 87 la suta din cardurile de sanatate au fost distribuite populatiei, un numar foarte mic dintre acestea s-au intors la Casele de Sanatate, unele pentru ca au fost refuzate de catre asigurati, a declarat marti presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"Pana in prezent, au ajuns la populatie peste 87 la suta din cardurile de sanatate. Un numar foarte mic dintre acestea s-au intors la Casele Judetene de Sanatate si, bineinteles, continua tiparirea cardurilor, pentru ca in fiecare zi exista cetateni care implinesc 18 ani", a spus Vasile Ciurchea.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a precizat ca un numar foarte mic de oameni refuza ridicarea cardurilor de sanatate.

"Extrem de putini oameni, la nivel national, respectiv o cifra de 0,0..., sunt cei care refuza cardurile de sanatate. Acceptam refuzul pentru inceput, insa daca vrem sa avem un control al eficientei fondurilor, trebuie sa avem si reguli pe care sa le respectam", a mai spus Vasile Ciurchea, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele CNAS a aratat ca pe cardul de sanatate nu sunt informatii pe care pacientul nu doreste sa le treaca, iar datele personale nu sunt afectate, pentru ca documentul nu contine Codul Numeric Personal. Ciurchea a precizat ca mentiunea pe card a acceptului pentru donarea de organe va fi facuta doar in urma unei declaratii a pacientului, data in fata notarului.

"Cardul de sanatate nu contine cifre dubioase, date pe care pacientul nu doreste sa le treaca, iar pentru donatorul de organe este obligatorie declaratia data la notar. Datele personal nu sunt afectate, nu se trece CNP sau altceva. Cardul nu face altceva decat sa confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat si este oarecum similar cardului de la banca, pe care, atunci cand nu-l alimentezi, il tii in portofel", a mai spus Ciurchea, care a precizat ca acest document nu are legatura cu religia unei persoane.

Presedintele CNAS a reamintit furnizorilor de servicii medicale ca este necesar ca acestia sa-l utilizeze si a precizat ca se incearca rezolvarea tuturor problemelor, pentru ca in momentul functionarii sale efective sa stie cu ce se confrunta. Ciurchea a mai spus ca cititoarele de carduri pot fi cumparate de pe piata, unde exista o "gama larga de preturi", mentionand ca poate de la 1 ianuarie sau cel mai taziu la 1 februarie va incepe utilizarea acestor cititoare.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

In ceea ce priveste dosarul electronic, Ciurchea a spus ca sunt aproximativ patru milioane dintre acestea functionale si aproximativ 6.000 de medici care le utilizeaza.

"Se va vedea tot ce se intampla cu pacientul, pe unde a trecut, ce analize a facut si, probabil ca atunci cand ai acest dosar, nu mai poti sa faci in fiecare zi aceleasi analize, ci se vor da alte investigatii in completare", a precizat presedintele CNAS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.