Aproape 36.000 de brazi si peste 30.000 de molizi vor fi scosi la vanzare de Romsilva, pretul brazilor de cel mult 1,3 metri fiind de 24,8 lei, iar al celor de 2 - 3 metri, de 37,2 lei, toti pomii provenind din pepiniere si din taieri pentru conservarea padurii.

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva are posibilitatea de a recolta si valorifica pe piata interna, pentru Craciunul din acest an, un numar de 66.715 de pomi, din care 35.946 de brazi.

Acestia provin din taieri din padurile unde regenerarile naturale au o densitate excesiva, urmarindu-se crearea unor arborete durabile, precum si din culturi specializate de unde se recolteaza an de an pomi de Craciun.

Pomii de Craciun vor fi pusi la dispozitia cetatenilor si agentilor economici chiar la ocoalele regiei, majoritatea fiind achizitionati direct de populatie, a precizat pentru MEDIAFAX seful Serviciului productie din Romsilva, Sabin Bratu.

Preturile de vanzare sunt aceleasi cu cele din 2013: pentru molid - intre 10 lei, la pomii inalti de 0,7 m - 1,3 m, si 20 lei, la cei cu o inaltime de 2,01 m - 3 m, si pentru brad - intre 20 de lei la exemplarele de 0, 7 m - 1,3 m si 30 lei la cele cu o inaltime de 2,01 m - 3 m, preturile fiind fara TVA. Solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar pretul se aproba de fiecare directie silvica in parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/m, se arata in comunicatul Romsilva.

Astfel, cetatenii care merg direct la cel mai apropiat ocol al Romsilva sa-si ia pom de Craciun vor plati pe un brad intre 24,8 si 37,2 lei, iar pentru un molid - intre 12,4 si 24,8 lei, arborii avand o inaltime de pana la 3 metri. Daca vor cumpara aceeasi pomi din piete, pot plati un adaos comercial.

Cei care doresc sa cumpere un pom de Craciun in ghiveci, pentru a-l replanta apoi, pot merge la pepinierele silvice unde sunt cultivati puieti ornamentali, care nu au insa destinatia de pomi de Craciun, ei fiind comercializati tot timpul anului pentru gradini, a explicat Bratu.

In ceea ce priveste strict pomii de Craciun, cantitatea acestora scoasa anual la vanzare de Romsilva depinde de suprafata de padure administrata, care este in prezent de 3,2 milioane de hectare, aproximativ jumatate din fondul forestier national, si de disponibilul pe care il are regia in pepiniere, unde se cresc puieti si pentru regenerare de paduri, perdele forestiere etc. Un pom de Craciun creste suficient pentru a putea fi recoltat si pus pe piata in 7 - 8 ani, a mai precizat Bratu. Astfel, putini pomi de la Romsilva ajung in piete, restul fiind de la alti administratori de paduri si propietari de plantatii din tara si din import.

Citeste si:
S-au pus în vânzare biletele la Romanian Agri Trade Summit, primul...
S-au pus în vânzare biletele...

Ca si in anii anteriori, pentru prevenirea si sanctionarea taierilor ilegale, cat si a comertului ilegal cu pomi de Craciun, Romsilva impreuna cu Politia, Jandarmeria si inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare (ITRSV) desfasoara actiuni comune in fondul forestier, pe drumurile publice si in locurile de vanzare. Actiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Craciun au ca obiect atat pomii de Craciun din productia interna, cat si pe cei adusi din import, se mai spune in comunicatul Romsilva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.