Alexandre Grothendieck, unul dintre cei mai talentati matematicieni din secolul al XX-lea, a murit intr-un spital din sud-vestul Frantei, la varsta de 86 de ani, au anuntat vineri autoritatile medicale franceze, citate de AFP.

Matematicianul a murit joi, au anuntat, fara sa faca alte precizari, reprezentantii Spitalului Ariège Couserans din Saint-Girons.

Considerat unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului, Alexandre Grothendieck s-a retras in aceasta regiune din sud-vestul Frantei si traia izolat in Lasserre, un mic sat din Muntii Pirinei care are mai putin de 200 de locuitori.

Nascut pe 28 martie 1928, la Berlin, dintr-un tata rus, anarhist, de origine evreiasca, si dintr-o mama care era o jurnalista militanta, Alexandre Grothendieck a primit in 1966 Medalia Fields, considerata echivalentul premiului Nobel in domeniul matematicii, scrie MEDIAFAX.

Matematician cu o intuitie iesita din comun, Alexandre Grothendieck a reformat geometria algebrica si, dupa ce s-a retras din cercetarea stiintifica, a pus bazele unei versiuni radicale a ecologiei politice. A parasit Institutul pentru Inalte Studii Stiintifice in 1972 si ales sa predea la Universitatea din Montpellier. Mai tarziu, in 1988, s-a retras in Muntii Pirinei, traind intr-o stare de izolare aproape totala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.