Zeci de mii de romani stau, duminica seara, la coada la sectiile de vot din numeroase tari europene.

Peste 10.000 de romani stau, duminica seara, la coada la sectiile de vot din Germania (Munchen, Stuttgart, Bonn, Berlin si Hamburg), unde timpul de asteptare este de ore bune, iar oamenii continua sa vina.

Mihai Rusu, roman din diaspora, a povestit pentru MEDIAFAX ca a reusit sa voteze dupa 7 ore de stat la coada. "Am ajuns la 7.30, erau deja peste 800 de oameni la coada, si am iesit din sala de votare dupa ora 14:20", a spus acesta, acuzand faptul ca logistica este "catastrofala".

"Sunt 7 cabine de vot, 7 stampile, dar nu sunt prezenti toti reprezentantii biroului sectiei de votare, sunt doar 5, iar procesul este foarte greoi. Se intra prin doua parti si oamenii sunt triati, se intra alternativ de la cele doua cozi. Apoi le sunt verificate declaratiile pe propria raspundere. Totul merge foarte incet, au fost si cazuri in care oamenii au fost nevoiti sa completeze din nou, dar s-a votat in prima jumatate a zilei cat s-a votat in total in primul tur", a precizat Rusu, potrivit caruia pana la ora locala 14:30 au votat 1.700 de persoane.

Acesta a asistat si la un incident provocat de un grup de 4-5 cetateni romani, de etnie roma, care nu au dorit sa stea la coada si au avut o mica altercatie cu Politia. "Pana acum lumea a fost calma, dar pe masura ce timpul trece oamenii au devenit teribil de nervosi, le scade rabdarea si cer demisia lui Teodor Melescanu si a intregului Guvern", a spus Rusu. "Ponta, Ponta, nu uita Romania nu e a ta!", au mai strigat oamenii, potrivit lui Mihai Rusu. Acesta a mai spus ca a existat o perioada de stagnare intre 13:00-13:30, cand oamenii de la coada nu au putut vota, pentru a le permite femeilor cu copiii sa voteze.

La ora publicarii, la Munchen se aflau la coada circa 3.000 de romani. Tot 3.000 de persoane sunt si la Consulatul de la Hamburg, dar atmosfera este mai linistita. De asemenea, la sectiile de vot de la Stuttgart (unde cladirea Consulatului este mica) si Bonn sunt cate 3.000 de romani la coada, iar la Berlin sunt mai multe sute.

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

Mai multi romani si-au exprimat indignarea pentru faptul ca in intreaga Bavarie exista o singura sectie de vot, desi acest land este cel mai mare din Germania ca suprafata, iar comunitati de romani sunt imprastiate in localitati aflate la sute de kilometri de Munchen. Totodata, multi sunt nemultumiti de faptul ca Romania nu are un Consulat in capitala financiara a Germaniei, Frankfurt am Main, unde exista o comunitate mare de romani, nevoiti sa se duca sute de kilometri cu trenul sau masina pana la Berlin sau Bonn.

Cinci ore pentru a putea vota la Paris

Timpul de asteptare pentru a putea vota, duminica seara, la Paris este estimat la cinci ore, iar in Bruxelles coada celor care asteapta sa ajunga la urne este de circa 5.000 de persoane si s-a solicitat interventia Politiei, pentru a face un cordon de protectie, potrivit FADERE. Tot cinci ore se estimeaza ca au de asteptat si romanii din Spania care stau la rand in suburbia madrilena Coslada, conform aceleiasi surse.
Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

FADERE mai informeaza ca in mai multe sectii de vot "se simte o imbunatatire a serviciilor, ca efect al maririi numarului personalului din sectii cu personal MAE". "Totusi, si aceasta masura este absolut insuficienta, avand in vedere numarul romanilor prezentati sa-si exercite dreptul de vot", sustine Federatia asociatiilor de romani din Europa - FADERE.

"Daca solicitarile FADERE ar fi fost luate in seama de catre Biroul Electoral Central si de catre Ministerul Afacerilor Externe, toate aceste lucruri nu s-ar fi intamplat. FADERE a cerut in nenumarate randuri 1.000 sectii de vot si dublarea numarului personalului in sectiile deja existente. Solicitam, pe aceasta cale, marirea programului sectiilor de vot, in asa fel incat toti romanii aflati la coada la ora 21:00 sa poata vota", a declarat presedintele federatiei, Daniel Tecu.

Mii de romani stau la coada pentru a vota in Portsmouth

Mii de cetateni romani asteapta sa voteze la o sectie amenajata in orasul britanic Portsmouth, situat in sudul Angliei, relateaza presa locala. Potrivit site-ului de stiri Portsmouth.co.uk, oamenii asteapta intr-o coada de sute de metri formata la o sectie de votare din Centrul comunitar Fratton. Un oficial de la sectia de votare din Portsmouth a declarat ca la urne sunt asteptati 10.000 de romani.

550 de kilometri cu avionul pentru a vota la Oslo

Un grup de zece romani care lucreaza in orasul Stavanger din Norvegia au mers cu avionul, duminica, pentru a vota la Ambasada Romaniei de la Oslo, situata la o distanta de peste 550 de kilometri, unde au stat la coada doua ore si jumatate pentru a-si exprima optiunea electorala.
Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Ioana Stan, una dintre membrele grupului de romani, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX ca a meritat tot efortul depus pentru a vota la alegeri. "Suntem un grup de romani care lucram in Stavanger si am luat avionul pentru a ajunge sa votam la Ambasada Romaniei din Oslo, situata la peste 550 de kilometri distanta. Am luat bilete dus-intors cu pret redus, pentru grup, ne-a costat circa 200 de euro, am luat trenul de la aeroport pana in centrul capitalei Norvegiei, dar a meritat tot efortul facut, si timpul petrecut pe drum, si distanta, si costurile, pentru a putea vota la alegeri. In fata ambasadei au fost cateva sute de persoane, am stat la coada doua ore si jumatate pana am reusit sa votam", a spus Stan.

Aceasta a subliniat ca lucreaza sase zile pe saptamana la o companie de explorari petroliere si sambata avea zi libera, dar a facut schimb pentru a putea vota duminica. "In primul tur nu am votat, dar acum am facut schimb cu ziua libera pentru a putea ajunge la Oslo", a precizat Ioana Stan.

Citeste si:
Ciucă, de Ziua Limbii Române: „Limba română este istorie, cultură,...
Ciucă, mesaj de Ziua Limbii...

Un alt membru al grupului, Florin Focsaneanu, a spus, la randul sau, ca a votat si in primul tur si ca a meritat sa mearga si in turul al doilea la Ambasada Romaniei din Oslo, "indiferent de efortul depus".

Cozi kilometrice la sectiile de votare din Londra

Peste 12.000 de romani stau la coada, duminica dupa-amiaza, la cele trei sectii de votare din Londra, oamenii asteptand ore in sir si fiind hotarati sa nu plece, desi nu sunt convinsi ca vor ajunge sa voteze, iar afara a inceput sa ploua. Cozile la cele trei sectii de votare din Londra se intind pe cativa kilometri, iar oamenii continua sa vina la vot.

Tommy Tomescu, lider al Partidului Europenilor, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca, potrivit unor estimari oficiale, la cele trei sectii de votare din Londra s-ar afla peste 12.000 de romani. "Cozile sunt kilometrice, la sectia de la Institutul Cultural Roman coada se intinde in jurul cladirii, ajungand de unde incepe", a apus Tommy Tomescu. Acesta sustine ca partidele din Romania au fost avertizate inainte de vot ca "va fi mai rau" decat in 2 noiembrie, dar nimeni nu a facut nimic, nici macar deputatii de diaspora si partidele de opozitie.

"Numarul celor care se aseaza la coada este in crestere. Sunt foarte multi", a mai spus Tomescu. El a precizat ca nu a reusit sa voteze, intrucat se ocupa de impartirea de ceai si cafea pentru cei de la coada.

Conform estimarilor sale, oamenii asteapta mai multe ore pentru a vota, la ICR votand cam patru sute de oameni pe ora, iar britanicii care trec prin zona se opresc sa intrebe ce se intampla La randul sau, o alta romanca, Silvia Dan a precizat, pentru MEDIAFAX, ca sta la coada la sectia de la Consulat de la 7.30, ora locala, si nu reusise sa voteze pana la 13.00, ora locala.

La sectia de la Consulat coada se intinde pe o distanta de aproximativ doi kilometri, fiind peste 2.000 de persoane. "Totul merge foarte incet, in ritm de melc, nu exista acea fluiditate. Eu mai am in fata mea in jur de 200 de persoane si cred ca mai am de asteptat cel putin doua ore", a spus romanca, precizand ca, totusi, atmosfera "este in general calma si au venit mai multi voluntari care au incercat sa linisteasca spiritele".

Din cand in cand, oamenii de la cozi striga "Jos Ponta!" si "Vrem sa votam!".

"La un moment dat, au venit doi paznici care le-au cerut oamenilor sa nu afiseze pancarte cu «Jos Ponta!», deoarece nu ar fi corect sa fie nominalizat numele unui candidat. Acum domneste in general un spirit calm, pasiv, se impart ceai, cafea, cornuri. Dar randurile se ingroasa, de obicei la Londra oamenii vin sa voteze dupa-amiaza, astfel ca exista pericolul ca spre seara oamenii sa se revolte in momentul in care vot constata ca nu vor mai putea vota", a mai spus Silvia Dan.

Mii de alegatori asteapta ore intregi pentru a vota in Roma, Venetia si Bologna

Mii de cetateni romani asteapta ore intregi pentru a vota in sectii amenajate in Venetia, Bologna si Roma, afirma surse citate de ziarul La Repubblica. La Venetia, aproximativ 600 de persoane asteapta la voteze la o filiala a Institutului Cultural Roman, perioada de asteptare fiind de patru-cinci ore, precizeaza La Repubblica.

"Cozi nesfarsite si la Bologna, in fata Consulatului roman, situat pe strada Guelfa", noteaza publicatia italiana.

La Roma, autoritatile au interzis circulatia rutiera pe strada Serafico, unde este coada la vot in fata Consulatului Romaniei. La orele pranzului, la Consulatul roman de la Torino au sosit jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, in conditiile in care peste 5.000 de romani stau la coada pentru a vota, iar unii au inceput sa scandeze mesaje antiguvernamentale, nemultumiti ca trebuie sa astepte ore in sir pentru a putea vota.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.