Traumatismele cranio-cerebrale reprezinta principala cauza de deces la populatia cu varste de sub 40 de ani si este totodata cea mai frecventa cauza de handicap permanent la cei care au supravietuit unui astfel de traumatism.

Potrivit presedintelui Societatii de Neurologie din Romania (NR), numarul traumatismelor de acest fel este in crestere din cauza mai multor factori, de la dezvoltarea industriei auto si modul in care evolueaza tehnologia in transport pana la inmultirea accidentelor domestice.

"Din datele pe care le avem, putem spune ca in Europa incidenta oscileaza intre 1,4 milioane si 1,6 milioane, majoritatea victimelor ajungand sa fie tratate in regim de urgenta. De fapt, traumatismele cranio-cerebrale - TCC - reprezinta principala cauza de deces la populatia tanara, cu varste de sub 40 de ani. Totodata, TCC constituie cauza a aproximativ doua treimi din decesele post-traumatice fiind si cel cel mai frecvent generator de handicap permanent post-traumatic", a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

Specialistii atrag atentia ca toti pacientii cu TCC sever si 75% dintre cei care au suferit o forma medie de astfel de traumatism raman cu dizabilitati fizice si psihice. Astfel, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 11,5 milioane de europeni care au supravetuit unui traumatism cranio-cerebral prezinta dizabilitati fizice sau tulburari cognitive si emotionale.

Datele oficiale indica o incidenta in crestere a traumatismelor cranio-cerebrale: 200-300 de cazuri la 100.000 de locuitori, cu varf de incidenta la grupa de varsta de 15-24. In Europa, anual, circa 245.000 de persoane sunt spitalizate cu astfel de traumatisme, iar 66.000 dintre acestea mor din cauza complicatiilor. Si in Romania, numarul cazurilor de traumatisme cranio-cerebrale este in crestere: 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, Romania inregisteaza, anual, peste 60.000 de noi cazuri de TCC, iar la fiecare opt minute un roman sufera un traumatism cranio cerebral.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Totodata, TCC reprezinta cauza a 25-30% dintre cazurile de invaliditate, iar 75% dintre persoanele decedate in accidente rutiere au suferit un traumatism cranio cerebral. Studiile recente arata ca exista o legatura directa intre conditia sociala si producerea unui traumatism cranio cerebral. Cele mai multe dintre victimele traumatismelor sunt persoanele cu un venit scazut si o conditie sociala mai modesta, starea materiala fiind considerata un factor de risc pentru traumatismul cerebral. Incidenta TCC la barbati este mai mare decat cea in randul femeilor.

Potrivit specialistilor, toate aceste statistici si studii arata cat de importanta este neuroreabilitarea, care, in Romania, este considerata inca deficitara, in principal din cauza lipsei specialistilor.

"Traumatismele cranio cerebrale trebuie tratate cu maximum de seriozitate si atentie, deoarece au de nenumarate ori implicatii medico-sociale, economice si juridice dintre cele mai grave. Romania se confrunta, insa, cu unele probleme in aceste cazuri. In primul rand, este vorba despre un deficit mare de neuropsihologi. Nu avem specialisti in recuperarea memoriei. Nu este suficient doar sa te poti misca din nou. Este cel putin la fel de important sa poti comunica si sa te poti reintegra in societate. In Romania exista doar cateva centre in care pacientul este tratat de echipe multidisciplinare de neuroreabilitare. Ar fi nevoie de cate un centru in fiecare judet precum si de dezvoltarea unui sistem alternativ privat", considera Dafin Muresanu.

Citeste si:
Accident la Itești, soldat cu trei morți și o victimă cu...
Accident la Itești, soldat cu...

Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.