DNA solicita aviz pentru arestarea preventiva a deputatului Mircea Rosca - suspectat ca in 2011, cand era vicepresedinte al PNL Prahova, i-ar fi cerut 20.000 de euro unui om de afaceri din Cormanic, pentru a interveni la consilieri locali din Azuga astfel incat acesta sa obtina terenuri in statiune.

"In conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei si ale art. 195 alin. 1 si 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al Romaniei cererea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului Rosca Mircea, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea in concurs a doua infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata (4 acte materiale)", se arata intr-un comunicat remis, marti, de Directia Nationala Anticoruptie, scrie MEDIAFAX.

Potrivit anchetatorilor, in 2011, cand era vicepresedinte al organizatiei judetene Prahova a PNL, Rosca "a pretins de la un denuntator suma de 20.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Popescu Gabriel Stelian si asupra celorlalti membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a inlesni dobandirea unor terenuri pe raza localitatii respective de catre firma denuntatorului". Din cei 20.000 de euro, Mircea Rosca a primit, prin intermediul lui Gabriel Popescu - presedintele PNL Azuga -, 5.000 de euro, iar 11.000 de euro "au fost folositi in interesul formatiunii politice pe care o conducea de la nivel judetean", sustine DNA

"Diferenta de 4.000 euro (pana la totalul de 20.000 - n.r.) a fost remisa de acelasi inculpat secretarului Primariei Azuga, Dumbrava Diana Camelia, in vederea indeplinirii unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si care vizau desfasurarea propriu zisa a procedurii de achizitie publica si desemnarea castigatoare a firmei denuntatorului", se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, in perioada 2011-2014, acelasi Mircea Rosca ar fi intervenit pe langa factorii de decizie din cadrul unor institutii publice din judetul Prahova, (Consiliul Judetean, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Persoane Adulte cu Handicap Calinesti, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare si Protocol Sinaia), in vederea atribuirii catre societatile detinute de omul de afaceri Adrian Rotila a unor contracte de achizitii publice. In schimbul acestor "interventii", sustin procurorii anticoruptie, Rosca a primit de la Rotila bani si alte foloase (aproximativ 90.000 de lei, constructii in valoare de 35.418,39 lei si folosinta unui autoturism marca Audi A8).

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Potrivit DNA, din probele administrate rezulta suspiciunea rezonabila ca Mircea Rosca "a savarsit in concurs doua infractiuni de coruptie, iar privarea lui de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal". "In acest sens, trebuie avuta in vedere evaluarea in raport cu gravitatea faptelor savarsite, persoana si conduita inculpatilor, reactia opiniei publice, rezonanta si gravitatea faptelor. Cercetarea unei asemenea persoane in stare de libertate ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni, avand in vedere pozitia inculpatului si natura faptelor de care este acuzat", explica anchetatorii.

In acelasi dosar sunt cercetati, sub control judiciar, presedintele PNL Azuga, Gabriel Popescu, acuzat de dare de mita, si Diana Dumbrava, secretara primariei din acest oras, acuzata de luare de mita. Omul de afaceri Adrian Rotila, varul lui Mircea Rosca, care este acuzat de cumparare de influenta, a fost retinut marti si va fi prezentat instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Rosca, Dumbrava si Rotila au fost audiati, marti, la DNA Ploiesti. La iesire, deputatul a declarat ca este o situatie "ridicola" si ca cel care l-a denuntat pentru fapte de coruptie este un om cu probleme penale.

Mircea Rosca, in varsta de 40 de ani, este membru al Partidului National Liberal din 1997, iar din 2011 conduce filiala judeteana Prahova a PNL, fiind deputat la primul mandat, ales in colegiul Valea Prahovei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.