Scriitorul american Stephen King a dezvaluit intr-un interviu acordat revistei Rolling Stone ca detesta adaptarea cinematografica a romanului sau "The Shining" regizata de Stanley Kubrick in 1980 si a spus ca renumitul cineast i-a denaturat opera, informeaza lefigaro.fr.

Desi "Stralucirea/ The Shining" este considerat de majoritatea cinefililor un film cult, la peste 30 de ani dupa lansarea peliculei in cinematografe, Stephen King, autorul romanului pe baza caruia a fost realizat lungmetrajul, spune ca nu impartaseste aceasta opinie.

"Cartea este calda, filmul este rece. Cartea se termina in flacari, filmul se incheie in gheata. Si este misogin", afirma Stephen King, considerat un maestru al romanelor horror. El considera de asemenea ca regizorul Stanley Kubrick a denaturat sensul operei sale literare.

Adaptarea cinematografica a cartii sale, regizata de Kubrik, este considerata de multe generatii de cinefili o capodopera a filmelor de groaza. Succesul filmului este insa contestat de Stephen King: "In cartea mea, exista o derulare narativa, in care Jack Torrence incearca sa fie bun si abia apoi, treptat, el ajunge la stadiul de nebunie".

"In ceea ce ma priveste, atunci cand am vazut filmul, Jack mi s-a parut nebun inca de la prima scena. Bineinteles, a trebuit sa tac, in epoca. Jack Nicholson (interpretul rolului masculin principal din film, n.r.) asista si el la avanpremiera", a adaugat romancierul american.

Scriitorul marturiseste de asemenea in acelasi interviu ca nu intelege fanatismul de care dau dovada spectatorii din lumea intreaga fata de acest film, pe care el il considera misogin. "Wendy Torrance este prezentata in film ca un fel de mop urlator", spune Stephen King.

In 2013, romancierul isi exprimase deja, intr-un interviu pentru BBC, dezgustul fata de personajul jucat de Shelley Duvall in fata camerei de filmat a lui Stanley Kubrick, afirmand ca actrita aparea in film "doar pentru a rosi pe ecran" si ca aceasta nu avea nimic de-a face cu personajul feminin pe care el l-a descris in romanul sau.

Citeste si:
Festivalul Cannes 2022: TOP 10 filme care merită urmărite la ediția...
Festivalul de Film de la...

Refuzand sa vada un film interesant in "The Shining", dincolo de faptul ca era o adaptare cinematografica, Stephen King merge pana intr-acolo incat spune ca nu a vazut niciodata un film realizat pe baza romanelor sale care sa fie "bun".
"Cinema-ul nu a fost niciodata important pentru mine. E un suport efemer", a adaugat el.

"Stralucirea/ The Shining", lansat in 1977, a fost primul bestseller pentru King si, totodata, romanul care l-a impus definitiv in randul celor mai proeminenti scriitori americani de proza SF si horror. Acest roman spune povestea unei familii care isi petrece iarna intr-un hotel izolat din New England. Acolo, un spirit malefic il incita pe tatal alcoolic la acte de violenta. Fiul sau, cu puteri paranormale, are viziuni terifiante despre trecut si viitor.

Stephen King, un maestru al genului horror, a scris peste 40 de carti si 200 de povestiri. El a castigat premiul World Fantasy, premiul Bram Stoker si premiul O. Henry. In 2003, Stephen King a primit medalia Fundatiei Nationale de Carte, pentru contributia sa remarcabila la literatura americana. Numeroase povesti scrise de King, precum "The Shining" si "Carrie", au stat la baza producerii unor pelicule hollywoodiene de succes. Cartile sale s-au vandut in peste 350 de milioane de copii in lumea intreaga.

Citeste si:
10+ filme horror prea infricosatoare, la care lumea a renuntat
Multi le incep, putini le...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.