Lydie Salvayre a fost recompensata, miercuri, cu premiul Goncourt pe 2014 (cel mai prestigios trofeu literar francez) pentru volumul sau "Pas pleurer".

Romanul "Pas pleurer" a fost ales cu cinci voturi contra patru obtinute de scriitorul algerian Kamel Daoud, autorul volumului "Meursault contre-enquête". Volumul "Pas Pleurer" vorbeste despre razboiul civil din Spania si este scris pe "doua voci" - una revoltata a scriitorului Georges Bernanos, un martor direct al conflictului, si una tonica, a mamei naratoarei, care, la 75 de ani dupa, si-a sters totul din memorie, cu exceptia unor momente frumoase de atunci, scrie MEDIAFAX.

Lydie Salvayre s-a nascut in 1948, din parinti spanioli, republicani exilati in sudul Frantei la sfarsitul razboiului civil din Spania. Franceza nu este limba sa materna, pe care a descoperit-o si cu care s-a familiarizat prin intermediul literaturii. Dupa ce a absolvit cursurile Facultatii de Litere din Toulouse, s-a inscris la Facultatea de medicina, in 1969, ulterior specializandu-se in psihiatrie.

Lydie Salvayre a inceput sa scrie la sfarsitul anilor 1970, publicandu-si initial textele in reviste literare din Aix-en-Provence si Marsiliam, la inceputul anilor 1980. Dupa mai multe selectii pentru diverse premii literare, volumul "La Compagnie" a primit Prix Novembre si a fost ales cea mai buna carte a anului de revista literara Lire, in 1997. Scriitoarea a mai primit premiul François Billetdoux, pentru romanul "B.W". Volumele sale au fost traduse in peste 20 de limbi straine, iar unele au fost adaptate pentru scena de teatru.

Anul trecut, premiul Goncourt i-a revenit scriitorului Pierre Lemaitre, pentru volumul sau "Au revoir là-haut".

Juriul Goncourt, prezidat de Edmonde Charles-Roux, include zece membri, care se reunesc in luxosul restaurant Drouant din Paris. Juratii decerneaza in fiecare an mai multe premii literare, dintre care cel mai renumit este premiul Goncourt.
In 2014, sezonul trofeelor literare din Franta a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 30 octombrie scriitorului Adrien Bosc, pentru volumul "Constellation". Luni, premiul Fémina pentru roman strain a fost atribuit scriitoarei israeliene Zeruya Shalev, pentru "Ce qui reste de nos vies". Marti, scriitoarea australiana Lily Brett a fost recompensata cu premiul Médicis pentru roman strain pe anul 2014. Sezonul marilor trofee literare din Franta se va incheia cu decernarea premiului Interallié, pe 20 noiembrie.

Citeste si:
Ponta: Socrul meu a avut mandat de interceptare totala in 2014
Ponta: Socrul meu a avut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.