Presedintele FNPAR, Viorel Matei, a declarat ca peste 6% din productia de grau din acest an a fost mancata de soareci, pagubele fiind estimate la 40 de milioane euro.

"Aproximativ 6-7% din productia de grau din acest an a fost mancata de soareci direct din camp. Anul acesta a fost o explozie a numarului de soareci. A fost ceva fantastic, niste atacuri cum n-am mai vazut", a spus Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).

El spune ca numarul soarecilor a crescut exponential in ultimul an pentru ca autoritatile romane au interzis deratizarile, pe motiv ca produsele folosite de catre fermierii romani nu sunt sunt omologate in Uniunea Europeana.

Potrivit calculelor lui Viorel Matei, din productia de 6,8 milioane de tone de grau, peste 400.000 de tone au fost mancate de soareci, provocand pierderi de aproximativ 40 de milioane de euro, la un pret mediu de 100 de euro pe tona. Din datele Ministerului Agriculturii, Romania a raportat o productie de grau de 7,37 milioane de tone in acest an, in urcare fata de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii noua ani si a doua din ultimii 44 de ani, scrie MEDIAFAX.

Matei contesta insa cifra inaintata de autoritati

"Chiar daca s-au declarat in acest an productii record de grau, acestea sunt mincinoase. Declaratiile au fost facute la inceputul recoltei, cand s-a recoltat 15-20% din suprafata si, intr-adevar, productiile au fost foarte bune, de peste 5.000 de kilograme la hectar. Dupa aceea a venit primul val de ploi, iar productiile au scazut undeva pe la 4.200 de kilograme la hectar, urmat ceva mai tarziu de un al treilea val de ploi, care a dus la scaderea productiei la 1.800 de kilograme. Nu puteam sa-l culegem pe tot odata, la inceput, pentru ca nu se coace tot graul in acelasi timp", a mai spus oficialul federatiei. In acest context, el spune ca productia reala de grau a ajuns la 6,8 milioane de tone, care a scazut la 6,4 milioane de tone dupa atacurile soarecilor.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.