O romanca din SUA scrie, intr-o scrisoare deschisa adresata, premierului, ministrului de Externe si ambasadorilor, in numele sau si al mai multor conationali din diaspora, ca romanii din strainatate sunt dispusi sa se implice, inclusiv prin voluntariat in sectiile de votare, pentru ca vor sa voteze.

Irina Haivas, manager intr-o companie americana, le cere lui Victor Ponta, Titus Corlatean si membrilor corpului diplomatic, ca la turul al II-lea al alegerilor prezidentiale sa ia masurile care se impun pentru a remedia "imediat si drastic" situatia creata la alegerile din 2 noimebrie, prin cresterea numarului si capacitatii sectiilor de votare si a numarului de buletine.

"Credem ca acest lucru este realizabil pentru un stat european al secolului 21, de exemplu prin urmatoarele masuri: cresterea semnificativa a numarului si capacitatii sectiilor de votare in toate orasele din diaspora in care cererea a depasit capacitatea de procesare a centrelor. Calcularea capacitatii trebuie sa permita un timp de 1,5 - 2 minute de persoana (14 ore = 840 min, luand in medie 2 minute pe persoana, doar 420 persoane pot vota cu o singura stampila), si sa presupuna ca toti romanii aflati in orasul si zona respectiva se prezinta la alegeri", se precizeaza in scrisoarea deschisa, scrie MEDIAFAX.

Totodata, se cere cresterea numarului de buletine de vot pentru diaspora, care sa coincida cu estimarile numarului de romani aflati in strainatate (cel putin 2 milioane in loc de 600.000). Afisarea pe site-ul fiecarei ambasade a formularului-tip de declaratie personala care poate fi completat in avans si adus la sectia de vot pentru alegerile din 16 noiembrie, pentru a grabi procesul de votare.

"Suntem dispusi sa ne implicam si sa ajutam statul roman in a face aceste masuri posibile, inclusiv prin voluntariat in sectiile de votare. Suntem aici. Dar vrem sa votam", spune Irina Haivas. Ea precizeaza ca scrie in numele mai multor romani din diaspora.

"Va scriem sa va amintim ca noi, cei din diaspora, suntem si noi romani. Suntem tineri, si suntem multi. Suntem o mare parte a populatiei active a Romaniei si contribuim la economia tarii. Suntem generatia fara granite. Suntem uniti indiferent ca traim in Marea Britanie, Franta, Noua Zeelanda sau Statele Unite. Suntem uniti cu cei ca noi de acasa din Romania. Alaturi de ei, suntem generatia care nu mai crede in posturile de televiziune cumparate si deservite, sau in beneficiul de scurta durata al unei galeti cu ulei, zahar si faina", se spune in scrisoare.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Femeia mai scrie despre romanii din strainatate ca pot face calcule simple, cum ar fi numarul de sectii de vot, personal, si stampile necesar in diaspora sau in campusurile de studenti si stiu sa recunoasca metaforele si alte figuri de stil menite sa portretizeze in tara o falsa realitate.

"Suntem invatati sa 'plecam capul' si sa muncim. Nu vrem favoruri. Nu vrem 'sa ni se dea'. Dar nu toleram 'sa ni se ia', pentru ca nu ne are nimeni 'la mana'. Suntem motivati sa avem o voce, si am aratat ca avem vointa de a sta ore intregi la coada si de a conduce sute de kilometri pentru a vota. 'Plecatul in afara' ne-a calit. Tinem aproape valorile si credintele din familie de acasa; ele sunt ancora noastra. Ne stim drepturile si avem energia si vointa sa luptam pentru ele. Iar in alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, cu voie sau fara voie, ne-ati incalcat dreptul constitutional si uman de a vota. Il vrem inapoi - este al nostru", mai spune Irina Haivas, in scrisoarea deschisa.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.