La editia din acest an a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiectiile si dezbaterile organizate.

Filmele de Cannes au avut peste 14.000 de spectatori la Bucuresti, intr-o saptamana plina, la Cinema Studio, Patria si Elvira Popescu, intre 24 si 30 octombrie. Numeroase filme din program au rulat cu casa inchisa, biletele fiind epuizate cu cateva zile inainte de proiectie. De asemenea, aproape jumatate din numarul total de bilete au fost achizitionate inainte de inceperea festivalului. La cererea publicului, in luna noiembrie, va fi programat un weekend cu proiectii suplimentare ale unor filme din festival. Detaliile vor fi anuntate in curand pe www.filmedefestival.ro.

Spectatorii au avut ocazia sa vizioneze, in premiera, la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, circa 30 de titluri aduse de la editia din primavara a Festivalului de la Cannes. Printre acestea s-au numarat peliculele distinse cu marile premii: "Winter Sleep" (Palme d'Or), "Leviathan" (premiul pentru scenariu), "Foxcatcher" (premiul de regie), "Adieu au langage" (Premiul Juriului), "Le Meraviglie" (marele premiu), "Maps to the Stars" (premiul pentru interpretare feminina - Julianne Moore), "Mr. Turner" (premiul pentru interpretare masculina - Timothy Spall), '"White God" (premiul Un Certain Regard), "The Tribe" (marele premiu Semaine de la Critique) si "Les Combattants" (marele premiu Quinzaine des Réalisateurs).

Les Films de Cannes à Bucarest s-a deschis oficial cu premiera dramei de razboi "The Search", in prezenta actritei Bérénice Bejo si a regizorului Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru "Artistul/ The Artist", si s-a incheiat pe 30 octombrie, la Cinema Patria, cu un eveniment inedit - o proiectie pentru oameni si caini. Spectatorii au putut urmari premiera peliculei "Orasul cainilor/ White God" (regia Kornel Mundruczo), in compania cainilor lor, vedetele serii la panoul festivalului. De asemenea, regizorul Kornel Mundruczo a stat de vorba cu publicul la final, prin platforma Skype, potrivit MEDIAFAX.

Alaturi de Bérénice Bejo si Michel Hazanavicius, s-au intalnit cu publicul bucurestean si actrita Jacqueline Bisset, protagonista in controversatul "Welcome to New York", regizorul si producatorul Radu Mihaileanu si cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, autorul documentarului "Maidan". Unul dintre cei mai importanti regizori francezi, Bertrand Tavernier, caruia festivalul i-a dedicat o retrospectiva, a sustinut un masterclass pentru studentii la film si s-a intalnit cu o parte din echipa romaneasca a dramei de razboi "Capitaine Conan", filmata in Romania in 1995.

Citeste si:
Reguli noi pentru spectatorii Jocurilor Olimpice. Ce NU vor avea...
Reguli noi pentru spectatorii...

Unul dintre cei mai influenti agenti de vanzari din Europa, Vincent Maraval (Wild Bunch, Franta), a vorbit despre distributia de film, alaturi de cineastul roman Cristian Mungiu. Un workshop despre distributia productiilor europene i-a adus la Bucuresti si pe Jakub Duszynski, copresedinte al Europa Distribution, si Gábor Böszörményi - fondator si managing director al Mozinet (Ungaria). Totodata, 20 de studenti de la Film Factory, scoala de film al lui Bela Tarr din Sarajevo, au participat la evenimentele celei de-a cincea editii.

Editia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest a fost organizata de Asociatia Cinemascop, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primariei Sectorului 1 si al Institutului Cultural Roman. Festivalul a beneficiat de sprijinul distribuitorilor Independenta Film, Asociatia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm si Voodoo Films, Filminute. De asemenea, NexT a prezentat selectia de scurtmetraje Semaine de la Critique.

Citeste si:
„Romina, VTM” a bătut recordul. Filmul românesc a fost dur criticat...
„Romina, VTM” a bătut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.