Mecanismul prin care scarpinatul, in loc sa calmeze zonele iritate de pe corp, provoaca si mai multe mancarimi, a fost identificat de cercetatorii de la Universitatea Washington.

Potrivit autorilor acestui studiu, scarpinatul determina creierul sa elibereze serotonina, o substanta care intensifica insa senzatia de mancarime. Desi a fost realizat pe soareci, acelasi cerc vicios al mancarimilor si scarpinatului se regaseste si la oameni.
Studiul a oferit si o serie de indicii noi, care ar putea sa duca la destramarea acestui ciclu - in special pentru persoanele care sufera de mancarimi cronice.

Cercetatorii stiu deja de mai multe decenii ca scarpinatul ofera o senzatie medie de durere la nivelul pielii.

Coordonatorul studiului, medicul Zhou-Feng Chen, directorul Centre for the Study of Itch din cadrul Universitatii Washington, spune ca durerea poate sa interactioneze cu senzatia de mancarime - cel putin temporar -, prin faptul ca le face pe celulele nervoase din maduva spinarii sa transmita semnale de durere catre creier, in loc de semnale asociate mancarimilor.

"Problema apare atunci cand creierul, care primeste acele semnale de durere, reactioneaza prin producerea unui neurotransmitator, serotonina, care are rolul de a controla durerea", a explicat coordonatorul studiului.

Pe masura ce serotonina se raspandeste de la creier spre maduva spinarii, aceasta substanta chimica isi modifica ruta obisnuita, sarind peste neuronii care resimt durerea si ajungand la celule nervoase care influenteaza intensitatea mancarimilor.
Oamenii de stiinta au descoperit rolul jucat de serotonina in controlarea durerilor in urma cu cateva decenii, dar acesta este primul studiu care demonsteaza ca sinteza unui "mesager chimic" din creier este asociata cu senzatia de mancarime.

In timpul experimentului, cercetatorii americani au inmultit in laborator mai multi soareci carora le lipsea gena care produce serotonina. Atunci cand acesti soareci modificati genetic au fost injectati cu o substanta care provoaca mancarimi, ei nu s-au scarpinat, asa cum ar fi facut-o soarecii obisnuiti.

Citeste si:
Celulele stem au propriul mecanism de aparare impotriva...
Celulele stem au propriul...

Dar, atunci cand au fost injectati cu serotonina, rozatoarele au inceput sa se scarpine, asa cum se asteptau cercetatorii, ca raspuns la compusul chimic ce provoca mancarimile respective. "Testul nostru s-a integrat foarte bine in teoria potrivit careia semnalele de mancarime si cele de durere sunt transmise prin cai diferite, dar inrudite. Scarpinatul poate sa atenueze mancarimea prin provocarea unei dureri minore. Dar, atunci cand corpul reactioneaza la semnalele dureroase, acea reactie face de fapt ca mancarimea sa se agraveze si mai mult", a explicat coordonatorul studiului.

Desi injectiile cu serotonina i-au facut pe soareci mai putin sensibili la mancarimi, profesorul Chen spune ca nu este practic sa se trateze mancarimile prin blocarea sintezei de serotonina. Serotonina este implicata in procesele de crestere si de imbatranire, in metabolismul oaselor si in regularizarea starii de dispozitie.

Citeste si:
7 urmari la care sa te astepti daca te speli rar pe cap
De la lipsa de volum la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.