Cererea de ridicare a controlului judiciar formulata de primarul Constantei, Radu Mazare, a fost respinsa, joi seara, de un complet de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a mentinut decizia luata in 8 octombrie de aceeasi instanta.

Hotararea completului de cinci judecatori este definitiva.

In 8 octombrie, ICCJ a respins cererea lui Mazare de de ridicare a masurii controlului judiciar in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta, scrie MEDIAFAX.

In cererea de ridicare a masurii controlului judiciar, avocatii lui Mazare au aratat ca procurorii romani ar fi comis nereguli in aplicarea comisiei rogatorii, context in care Ministerul de Justitie din Liechtenstein a notificat institutia similara din Romania. Acestia sustin ca procurorii DNA au folosit ca probatoriu si documente legate de Elan Schwartzenberg, in ciuda "conditiilor imperative" impuse de magistrati din Liechtenstein.

Potrivit avocatilor, aceasta situatie este "fara precedent", sustinand ca "toate care au fost administrate in legatura cu Radu Mazare (...) sunt nule de drept ca urmare a faptului de necontestat ca procurorii romani au incalcat conditiile imperative impuse de judecatorii din Liechtenstein cu privire la utilizarea documentelor din cauza lui Elan Schwartzenberg in dosarul prezent".

In solicitarea depusa la ICCJ, demersurile anchetatorilor sunt descrise de avocati drept "o incercare abuziva de umilire publica" a lui Radu Mazare.

Pe de alta parte, in solicitare s-a mentionat ca nu sunt indicii in sensul ca Mazare ar avea intentia de a se sustrage urmaririi penale prin parasirea tarii, mai ales ca acesta, intr-un alt dosar de coruptie, s-a prezentat la toate termenele de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti. In acelasi context, s-a aratat ca, data fiind calitatea de primar a lui Mazare, acesta trebuie sa fie in tara in cea mai mare parte a anului, cu exceptia perioadelor de concediu.

Citeste si:
O constanțeancă, reținută de polițiști după ce și-a incendiat...
O constanțeancă, reținută de...

Totodata, in cererea adresata instantei supreme, s-a reclamat faptul ca, dupa aproximativ cinci luni de la punerea lui Mazare sub control judiciar, "nu s-a desfasurat nicio activitate de urmarire penala, cu atat mai mult una care sa implice prezenta acestuia".

In dosarul locuintelor sociale "Henri Coanda", primarul Constantei este acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul pentru construirea caselor. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.