Andrei Hrebenciuc l-ar fi ajutat pe Viorel Hrebenciuc sa ascunda provenienta terenului primit pentru interventiile deputatului, firma care trebuia sa cumpere cele 43.000 de hectare de padure de la Sturdza avand ca asociat unic o societate cu sediul in Cipru la care asociat este fiul parlamentarului.

Fiul deputatului Viorel Hrebenciuc a fost retinut de procurorii DNA Brasov, care cer joi instantei supreme arestarea lui preventiva, pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani. Procurorii arata, in ordonanta de retinere, ca Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatal sau sa comita infractiunea de trafic de influenta.

Anchetatorii sustin ca Andrei Hrebenciuc, in baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciu si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier, dobandita prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna, scrie MEDIAFAX.

Pretul tranzactiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piata, "intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau", a aratat DNA.

Procurorii au stabilit ca SC Resedinta Varstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota al carei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

"Prin disimularea adevaratei naturi a provenientei folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobandirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urma sa comita infractiunea de trafic de influenta", au scris procurorii in ordonanta de retinere.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu si Ioan Adam, cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel si al lui Bengescu Dan Costin in schimbul exercitarii de influente fata de functionarii cu atributii privind punerea in executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

Procurorii DNA Brasov au inceput urmarirea penala si fata de Carmen Elisabeta Dragoi si avocatii Nicolae Mergeani si Victor Adrian Prodan, toti fiind acuzati de spalare de bani.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de procurori ca, incepand din 24 iunie 2013, impreuna cu tatal sau, Viorel Hrebenciuc, cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza si cu Dan Costin Bengescu, a constituit un grup (care a fost sprijinit ulterior si de alte persoane) ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei "cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier in suprafata de 43.227 ha dobandit prin hotararea judecatoreasca nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisa in mod presupus fraudulos".

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc in doua dosare. Viorel Hrebenciuc a demisionat marti din Parlament. Intr-unul dintre aceste dosare, privind retrocedari ilegale de paduri, Viorel Hrebenciuc este cercetat alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Procurorii sustin ca Viorel Hrebenciuc ar fi fost "cointeresat" sa intervina la autoritati locale din judetul Bacau, dar si la autoritati centrale, in cazul retrocedarii ilegale a celor 43.000 de hectare de padure, din care ar fi trebuit sa primeasca 12.000 de hectare.

Citeste si:
Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare...
Viorel Hrebenciuc a fost...

In cel de-al doilea dosar, care are legatura cu prima cauza, Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta. In acest al doilea dosar este urmarit penal si senatorul PSD Dan Sova, pentru trafic de influenta.

Si fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, prin intermediul caruia Viorel Hrebenciuc ar fi aflat ca este interceptat, este urmarit penal pentru folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si cumparare de influenta. Iliescu a fost audiat miercuri noapte la DNA central, el fiind lasat sa plece dupa ce a dat declaratii aproximativ doua ore si jumatate si i-au fost comunicate acuzatiile.

Citeste si:
Dana Budeanu se mărită? Andrei Hrebenciuc, bărbatul care ar fi...
Dana Budeanu se mărită?...

Potrivit procurorilor, fostul sef al SPP Dumitru Iliescu l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc ca, prin intermediul unui angajat al DNA, poate sa obtina in continuare informatii cu privire la evolutia dosarelor in care acesta este cercetat, dar si alte dosare penale de interes, astfel ca deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicitatii. In schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens in care deputatul i-a promis ca, prin intermediul fiului sau, Andrei Hrebenciuc, va determina functionari publici sa o angajeze intr-o institutie publica, mai spun procurorii anticoruptie.

In documente din dosar, anchetatorii redau discutii interceptate dintre deputatul PSD si Dumitru Iliescu. Fostul sef al SPP ii spunea lui Viorel Hrebenciuc, despre angajatul DNA care a aflat ca deputatul este interceptat, ca "stia si de Ponta, si de toti", "stia cine are dosare, stia de cei special urmariti", "stia de Basescu, de 27 de milioane". Iliescu i-a mai spus lui Hrebenciuc ca respectivul angajat al DNA lucreaza la "sectorul de politie judiciara".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.