Kelemen Hunor sustine ca ”lipseste increderea intre maghiari si romani si este foarte greu sa construiesti ceva daca nu exista un nivel suficient de incredere”.

”Trebuie sa demontam prejdecatile, lipseste increderea intre maghiari si romani si este foarte greu sa construiesti ceva daca nu exista un nivel suficient de incredere. Unde exista tensiuni, nu poate sa continue colaborarea, in tarile unde exista autonomie, unde relatia minoritatii cu majoritatea a fost rezolvata, am vazut ca functioneaza bine. Nu am cerut mai mult decat ceea ce ni s-a promis in 1918, au trecut 25 de ani de la caderea comunismului, am obtinut de atunci foare multe rezultate, trebuie sa convingem societatea romaneasca, in primul rand, ca automomia nu este de la Diavol”, a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, proiectul de autonomie, care ”nu este o Biblie”, ci un material care poate fi imbunatatit, ”poate contribui la o Romanie puternica”. Kelemen Hunor a mentionat ca a primit multe comentarii interesante dupa lansarea proiectului de auonomie, insa cel mai important a fost ”ca proiectul a iesit sub egida UDMR si elita politica romanesca a simtit ca nu mai poate fi ocolit”.

”Daca relatia interetnica se solutioneaza, daca garantiile functioneaza in cadrul autonomiei, atunci tara va fi mai puternica si, intr-o lume in care toata lumea isi cauta locul intr-o Uniune, cred ca si Romania isi va putea gasi drumul”, a precizat Kelemen.

Intrebat cum va sprijini dezideratul autonomiei comunitatii maghiare in situatia in care ar deveni presedintele Romaniei, candidatul UDMR a spus ca ”doar prin dialog cu majoritatea”, intelegand prin aceasta ”mijloace parlamentare, mijloace democratice si argumente”.

Eu as arata ca ceea ce contine proiectul nostru poate fi aplicat oriunde in Romania, fiindca este vorba despre subsidiaritate, despre descentralizare si, sigur, sunt cateva elemente in cazul maghiailor, acele garantii institutionale care sunt absolut necesare pentru a pastra identitatea si cultura, limba, religia. Dar celelalte elemente, cand vorbim de descentralizare, atributii la nivel regional sunt valabile si in Dobrogea, sunt valabile si in Moldova sunt valabile peste tot. Deci, nu trebuie sa acceptam ca Bucurestiul stie cel mai bine de ce au nevoie cei de la Miercurea Ciuc sau de ce au nevoie cei din Baia Mare”, a explicat Kelemen Hunor.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Presedintele UDMR a a reiterate, totodata, necesitatea modificarii Constitutiei Romaniei.

Sunt de parere ca este nevoie de o noua Constitutie. Am prelua articole din actuala lege fundamentala, fiindca sunt multe lucruri care trebuie preluate. Exista discutii in acest sens, dar majoritatea este de parere ca in 2016, noul Parlament ar trebui sa aiba aceasta sarcina”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen a participat, sambata, la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc, la o dezbaterea ”Voci maghiare locale".

Potrivit proiectului UDMR, prezentat in septembrie, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut". Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Citeste si:
SURSE PSD vrea modificarea Constituției. Rolul președintelui e ținta
SURSE PSD vrea modificarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.