Intrarea in plata a primilor pensionari din "generatia decreteilor" va reduce pensia acordata de stat de la 36% din ultimul salariu la 24% in anul 2032.

"APAPR a facut un studiu in anul 2012 si a incercat sa previzioneze evolutia pensiei publice si modul in care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimenteaza pe aceasta. Dupa calculele noastre, pensia publica reprezinta in prezent 36% din ultimul salariu si acest procent va descreste semnificativ in anul 2032, cand prima cohorta semnificativa din «generatia decreteilor» (termenul se refera la cei nascuti dupa intrarea in vigoare a unui decret emis in 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu a interzis avorturile, n.r.) va intra in plata pensiei. Estimam ca rata de inlocuire a pensiei publice va scadea la 24% in anul 2032 si va ajunge la 15% in anul 2042", a afirmat Tintoiu.

Ea a adaugat ca Pilonul II, lansat in 2008, incearca sa suplimenteze veniturile viitorilor pensionari si, conform calculelor asociatei, sa aduca un plus de 10% in rata de inlocuire, respectiv o treime din pensia publica pe care statul o va acorda viitorilor pensionari.

"Studiul este in curs de reactualizare. Din pacate, ma indoiesc ca rezultatele vor fi mai bune decat ce s-a obtinut in 2012", a mai spus presedintele APAPR. Prezent la eveniment, presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, a spus ca rata de inlocuire a venitului salarial cu pensia publica se situeaza la 45%, scrie MEDIAFAX.

Potrivit datelor APAPR, sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) detine active de 4,25 miliarde de euro.

"94% din investitiile efectuate de fondurile de pensii au efectuat plasamente in Romania, cu un profil de risc redus, respectiv 75%-80% in instrumente cu risc scazut. Fondurile de pensii detin 11% din titlurile de stat ale Romaniei. De asemenea, fondurile de pensii private detin plasamente de 700 milioane de euro pe piata de capital si asigura peste 10% din lichiditatea medie a Bursei de Valori Bucuresti, avand un rol crucial in succesul ofertelor publice recente", a spus presedintele APAPR.

Citeste si:
Boloș: „Pensia minimă socială va crește de la 1.100 lei la...
Boloș: „Pensia minimă socială...

Potrivit datelor asociatiei, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se situeaza la 11,2% de la momentul lansarii, in mai 2008. In cazul Pilonului III, lansat in mai 2007, acest indicator a atins 8,2%. Pe Pilonul II activeaza 8 fonduri, care numara 6,2 milioane de participanti, cu active nete de 17,8 miliarde de lei, din care 3,6 miliarde de lei reprezinta castigul net din investitii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.