Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, marti, in dosarul Rompetrol, pe senatorul Sorin Rosca Stanescu si pe fostul ministru Sorin Pantis.

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, marti, in dosarul Rompetrol, pe senatorul Sorin Rosca Stanescu la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare si pe fostul ministru Sorin Pantis la doi ani si opt luni de inchisoare, tot cu executare.

Instanta a dispus condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu la un an de inchisoare pentru utilizare de informatii privilegiate si la doi ani de inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat. In urma contopirii pedepselor, cea mai grea dintre acestea a fost sporita cu patru luni, urmand ca senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu sa execute doi ani si patru luni de inchisoare, scrie MEDIAFAX.

Fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru complicitate la manipularea pietei de capital si tot doi ani pentru constituirea unui grup infractional organizat. Pedeapsa a fost sporita cu opt luni, Pantis urmand sa execute doi ani si opt luni. In cazul lui Dinu Patriciu, instanta a constatat incetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au lasat nesolutionata partea civila legata de Patriciu.

Irina Mihaela Popovici, fost vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. De asemenea, instanta a dispus incetarea procesului penal in cazul Irinei Popovici pentru fals intelectual, ca urmare a prescriptiei faptei si achitarea pentru acuzatia de aderare la un grup infractional organizat.

Gabriela Victoria Anghelache, fost presedinte al CNVM, a primit tot o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului. Anghelache a fost achitata pentru aderare la un grup infractional organizat, iar instanta a mai dispus incetarea procesului penal pentru infractiunea de fals intelectual.

Paul Gabriel Miclaus, membru al CNVM la data faptelor, a fost condamnat la doi ani de inchisaore cu suspendare pentru favorizarea infractorului si achitat pentru aderare la un grup infractional organizat.

Citeste si:
ANAF scoate la licitatie o masina care i-a apartinut lui Ceausescu...
ANAF scoate la licitatie o...

Prin aceeasi decizie, Alexandru Bucsa, administrator si director economic al Rompetrol la data faptelor, a primit patru ani de inchisoare pentru complicitate la delapidare. El a mai fost condamnat la cate trei ani pentru complicitate la spalare de bani, respectiv constituire a unui grup infractional organizat. Instanta a dispus ca Bucsa sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de patru ani, la care a adaugat un spor de doi ani, astfel ca acesta a primit, in final, sase ani de inchisoare.

In cazul lui Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investitii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance la data faptelor, s-a dispus incetarea procesului penal pentru complicitate la manipularea pietei de capital, ca urmare a prescriptiei. El a primit, insa, cinci ani de inchisoare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Claudiu Simulescu, agent de servicii de investitii financiare si reprezentant SSIF Eastern Securities la data faptelor, a fost condamnat la cate trei ani pentru complicitate la manipularea pietei de capital, respectiv aderarea la grup infractional. Pedeapsa a fost sporita cu un an, astfel ca Simulescu a primit, in final, patru ani cu executare.

Petrica Grama, fost sef al Directiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finantelor Publice, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru complicitate la delapidare si la un an pentru constituirea unui grup infractional organizat. La pedeapsa cea mai grea a fost adaugat un spor de patru luni, astfel ca acesta va executa doi ani si patru luni de inchisoare.

Victor Eros, fost membru CNVM, a primit doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, iar Cerasela Rus, agent de servicii de investitii financiare si trader la SSIF Alpha Finance la data faptelor, a fost condamnata la trei ani de inchisoare, tot cu suspendare, pentru aderarea la un grup infractional organizat.

Citeste si:
Nelu Iordache a fost condamnat la 11 ani și 9 luni de închisoare cu...
Nelu Iordache a fost...

Elena Albu, fosta sefa a Corpului de Control al CNVM, a fost achitata pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat si pentru favorizarea infractorului.

Prin decizia instantei, Alexandru Bucsa si Petrica Grama, in solidar cu Rompetrol, au fost obligati sa plateasca aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finantelor.

De asemenea, inculpatii trebuie sa plateasca, in solidar, 20.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ceruse, la ultimul termen de judecata, sa se constate incetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantis si senatorul Sorin Rosca Stanescu, intrucat faptele de care sunt acuzati s-au prescris, precum si in cazul lui Dinu Patriciu, in urma decesului acestuia.

In 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru mai multe infractiuni, printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Citeste si:
Basescu infirma ca ar fi avut o intalnire secreta cu Iohannis
Traian Basescu infirma ca ar...

Totodata, instanta i-a achitat atunci si pe ceilalti 12 inculpati - Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu, Gabriela Anghelache si Mihaela Popovici.

Potrivit DIICOT, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele trei infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.