Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, suspectat de fapte de coruptie, a fost adus de anchetatori la sediul DNA Brasov, luni dupa-amiaza, in urma pechezitiilor facute de procurori la locuinta acestuia, dar si la sediul CJ.

Cancescu a fost adus cu o duba a MAI la sediul DNA Brasov, in jurul orei 13.00. La intrarea in institutie, el a spus ca actiunea procurorilor are substrat politic.

"Mi se pare ciudat sa fiu vizat acum, in plina campanie electorala, in legatura cu un raport al Curtii de Conturi de acum doi ani", a afirmat Cancescu, fara a face alte comentarii, scrie MEDIAFAX.

Perchezitiile procurorilor la vila acestuia de pe strada Stancii din Brasov au durat aproximativ cinci ore. De asemenea, biroul acestuia din sediul CJ Brasov a fost sigilat inca de la primele ore ale diminetii.

Aristotel Cancescu este vizat de DNA intr-un dosar de coruptie in care luni dimineata au avut loc perchezitii atat la sediul Consiliului Judetean Brasov, cat si la locuinta acestuia, dar si la alte 13 adrese din Brasov. De asemenea, in aceasta ancheta este vizat si vicepresedintele CJ Brasov Mihai Pascu (PC).

Surse judiciare au declarat ca ancheta vizeaza modul in care CJ Brasov ar fi atribuit contracte catre mai multe firme, una dintre acestea fiind SC Gotic SA, apartinand deputatului PC Ion Dinita, care este si lider al PC Brasov. Sursele judiciare citate spun ca Aristotel Cancescu ar fi controlat intreaga activitate de atribuire a contractelor catre firme ale unor apropiati ai conducerii Consiliului Judetean Brasov.

Conform ultimei sale declaratii de avere din iunie 2013, Aristotel Cancescu detine in municipiul Brasov un teren intravilan de 2.500 de metri patrati, cumparat in 2006 si doua case, de 360 metri patrati si 70 metri patrati, prima construita in 2000 si cealalta mostenita in 2013. Presedintele CJ Brasov are un depozit bancar de peste 605.000 de euro si alte trei in valoare totala de aproape 4,5 milioane de dolari. Cele patru depozite au fost deschise incepand din anul 2006, intr-unul dintre acestea fiind suma cea mai mare - 3.988.792 de dolari.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

In anul fiscal anterior declaratiei de avere, Cancescu a obtinut, ca presedinte al CJ Brasov, 50.564 de lei, iar sotia sa, angajata la o firma din Sacele, a avut venituri de 13.320 de lei. Conform declaratiei de interese din 2013, Cancescu este actionar unic la SC Canaris SRL. Aceasta firma are activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune. De altfel, Aristotel Cancescu detine, prin aceasta firma, trustul de presa Mix.

Agentia Nationala de Integritate anunta, in aprilie 2013, ca Aristotel Cancescu este in incompatibilitate din 29 mai 2009, detinand simultan functia de presedinte al Consiliului Judetean Brasov si calitatea de actionar la SC Apa Canal Sibiu. Aristotel Cancescu declara atunci ca totul este "o facatura politica", un act menit sa il discretizeze si sa ii prejudicieze imaginea, intrucat "nu este bazat pe fapte reale".

Citeste si:
Aristotel Cancescu, catre Iohannis: Ar fi normal sa-ti dai demisia
Aristotel Cancescu, catre...

El sustinea ca "tinta atacurilor" nu a fost el, ci primarul Sibiului, Klaus Iohannis, gasit tot atunci de ANI in incompatibilitate, pentru ca avea si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009. Aristotel Cancescu afirma ca, potrivit Legii 215 a administratiei publice locale, presedintele de consiliu judetean este reprezentantul comunitatii, iar participarea lui in AGA nu a fost niciodata remunerata. O luna mai tarziu, in 22 mai 2013, Cancescu a contestat la Tribunalul Brasov decizia ANI, cerand anularea raportului privind incompatibilitatea sa.

Dosarul a ajuns in noiembrie 2013 la Curtea de Apel Brasov, dupa ce Tribunalul a declinat solutionarea cauzei acestei instante. In martie 2014, Curtea de Apel Brasov i-a dat dreptate lui Cancescu si a dispus anularea raportul de evaluare al ANI. Decizia a fost contestata in 21 mai la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde este in procedura prealabila, urmand sa fie stabilit un termen de judecata.

Citeste si:
Instanta anuleaza raportul de incompatibilitate in cazul lui Cancescu
Instanta anuleaza raportul de...

Aristotel Cancescu a absolvit Facultatea de Medicina in 1977 si a obtinut doctoratul in management in 2001. Cancescu este presedintele CJ Brasov din anul 2000, fiind la al patrulea mandat. El este liderul filialei judetene Brasov a PNL, iar in legislaturile 1992-1996 si 1996-2000 a fost senator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.