Bucurestiul va gazdui in 2015 intalnirea anuala a Asociatiei Cimitirelor Semnificative din Europa, ce reuneste 179 de lacase din 22 de tari, printre care si Cimitirul Bellu, informeaza Primaria Capitalei.

Reprezentanti ai Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane din Bucuresti au participat, de joi pana sambata, la intalnirea anuala a ASCE, care s-a desfasurat la Barcelona si a reunit peste o suta de istorici, arhitecti, profesori, precum si reprezentanti ai administratiilor locale din orasele membre. Presedintele ASCE, Lidija Pliberšek, a salutat eforturile pe care Bucurestiul le face pentru promovarea muzeului Bellu si a anuntat ca a ales Capitala pentru intalnirea anuala din 2015.

"Bucurestiul este un oras bogat in istorie, arhitectura si cultura, iar prezentarea de astazi ne intareste convingerea ca patrimoniul funerar al capitalei Romaniei merita sa fie cunoscut in lume. ASCE va va sprijini in acest sens, prin toate mijloacele de care dispune", a spus presedintele asociatiei, potrivit MEDIAFAX.

Totodata, conducerea ASCE si-a reafirmat disponibilitatea de a sprijini orasele membre, printre care si Bucurestiul, in accesarea de fonduri europene pentru implementarea unor proiecte de modernizare a cimitirelor din retea. O parte din aceasta finantare ar urma sa fie investita in proiecte specifice care sa conduca la cresterea numarului de turisti care vor vizita cimitirele aflate in circuitul ASCE. Ruta europeana a cimitirelor semnificative genereaza, anual, peste 5 milioane de turisti.

Asociatia Cimitirelor Semnificative din Europa a fost fondata in 2001 in orasul italian Bologna. Actul de constituire a fost semnat de noua orase: Barcelona, Bergen, Bologna, Copenhaga, Genoa, Koln, Ljubliana, Stockholm si Torino. In prezent, asociatia reprezinta interesele a 179 de cimitire din 22 de tari. Este vorba despre: Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Ungaria, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Elvetia, Marea Britanie, Suedia si din 2010 si Romania. Singurul asezamant de acest fel din Romania care face parte din circuitul european este Cimitirul Bellu din Capitala.

Citeste si:
Dana Roba, întâlnire de coșmar cu Daniel Balaciu în instanță: „Îmi...
Dana Roba, întâlnire de...

Printre valorile pe care ASCE si le asuma se regasesc constientizarea cetatenilor europeni cu privire la valorile culturale si istorice pe care cimitirele reprezentative le adapostesc si protejarea acestor valori impotriva oricarui tip de agresiune. Asociatia isi propune, in acelasi timp, sa promoveze cimitirele europene ca parte fundamentala a patrimoniului uman, cooperarea pentru protejarea si restaurarea monumentelor dar si sa ofere posibilitatea membrilor sai sa poata impartasi experiente si bune practici. Membrii asociatiei au posibilitatea sa realizeze proiecte comune si sa colaboreze pentru utilizarea inovatiilor tehnologice in domeniu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.