Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a fost hirotonit preot in 1960 de Patriarhul Teoctist, in acelasi an a fost ales episcop al Aradului, iar doi ani mai tarziu a fost ales mitropolit al Banatului. El a fost primul inalt prelat care a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, in varsta de 90 de ani, a incetat din viata, duminica noapte, la resedinta mitropolitana.

Nicolae Corneanu s-a nascut in 21 noiembrie 1923, in Caransebes, intr-o familie de preoti. El a urmat cursurile scolii elementare si pe cele liceale la Caransebes, apoi s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Dupa absolvirea facultatii s-a inscris la doctorat, iar in 30 iunie 1949 si-a sustinut teza cu titlul: "Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului". In anul 1960, a fost hirotonit preot de catre Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie acelasi an Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. A fost hirotonit arhiereu in biserica "Sfantul Spiridon Nou" din Bucuresti, in 15 ianuarie 1961, de catre Patriarhul Justinian, instalarea in functia de episcop al Aradului avand loc in 22 ianuarie acelasi an, la Catedrala Episcopala din Arad, scrie MEDIAFAX.

In 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Romane l-a ales pe Nicolae Corneanu arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si mitropolit al Banatului. El a conferentiat la Oxford, la Universitatea "Humboldt" din Germania si la Fundatia "Pro Oriente" din Viena, iar din 1992 a fost membru de onoare al Academiei Romane. In anul 2000, a primit Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Mare Cruce conferit de presedintele Emil Constantinescu.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a fost primul reprezentant al ierarhiei Bisericii Ortodoxe Romane care a recunoscut dupa 1990 ca a colaborat cu fosta Securitate. Mai mult, in august 2007, Colegiul CNSAS a stabilit ca academicianul Constantin Balaceanu Stolnici si mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, au facut politie politica. Conform CNSAS, IPS Nicolae Corneanu ar fi oferit informatii sub numele de cod "Popa Vasile", "Popescu Ion/Ioan" si "Munteanu Ioan". Atunci, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, spunea ca nu considera ca a facut politie politica, desi a recunoscut inca din 1990 ca a colaborat cu Securitatea. Inaltul prelat sustinea ca a fost constrans sa colaboreze cu Securitatea dupa ce, in anii '40, a adapostit un fugar care, ulterior, fiind gasit si torturat de Securitate, a dezvaluit acest lucru.

Citeste si:
Ce venituri au slujitorii Domnului. Salariul pe încasat de...
Ce venituri au slujitorii...

"A trebuit sa fac fata unei situatii dificile, dar m-am straduit si cred ca Dumnezeu m-a ajutat ca sa nu fac rau nimanui. E adevarat ca constiinta mi-a ramas incarcata din cauza acestei legaturi pe care am avut-o, fara voia mea, cu Securitatea", spunea mitropolitul Banatului.

Nicolae Corneanu sustinea, insa, ca nu a facut politie politica, chiar daca a intretinut, "fara voia sa", legaturi cu organele de Securitate. "Eram mereu vizitat, eram mereu sub urmarire permanenta, eram mereu sub observatia organelor de Securitate si sigur, la ora actuala, se foloseste termenul de politie politica, dar eu acest lucru nu-l simt pe constiinta mea, pentru ca n-am facut altceva decat am acceptat o situatie care corespundea unei perioade prin care am trecut si care Dumnezeu ne-a ajutat s-o depasim. Dar politie politica propriu-zisa cred ca nu am facut si nu consider ca acele obligatii la care am fost supus din partea organelor de Securitate care ma urmareau permanent consider ca nu pot fi catalogate ca si politie politica", spunea el.

Citeste si:
Mitropolitul Banatului, despre Mircea Badea: Este pustnicul de la...
Mitropolitul Banatului,...

Tot in 2007, IPS Nicolae a condus, in virtutea vechimii in grad, sedinta Sfantului Sinod in care au fost stabiliti candidatii la functia de patriah, dupa moartea PF Teoctist. In 2008, mitropolitul Banatului a fost criticat dupa ce s-a aflat ca s-a impartasit la catolici. Astfel, in 25 mai 2008 a avut loc slujba de sfintire a unei biserici greco-catolice din Timisoara, cu hramul "Sfanta Maria - Regina Pacii si a Unitatii", in prezenta monseniorului Francisco Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania.

Martorii spuneau atunci ca, in cadrul Sfintei Liturghii, la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. Ca raspuns, Nuntiul Papal in Romania, conform traditiei, i-a dat in mana lui IPS Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului din care acesta s-a impartasit singur.

Citeste si:
Outstand Safety Solutions - Partenerul de care ai nevoie pentru a...
Outstand Safety Solutions -...

Gestul IPS Nicolae venea la putin timp dupa ce PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradei, si episcopul greco-catolic Virgil Bercea au sfintit impreuna agheasma mare de Boboteaza, acest fapt declansand un scandal. Atunci, chiar Biserica Ortodoxa Rusa a cerut BOR, printr-o scrisoare, "sa exprime un punct de vedere in legatura cu acest eveniment", iar BOR a anuntat ca situatia urma sa fie discutata in Sfantul Sinod. De asemenea, mari duhovnici si calugari de la Muntele Athos au protestat, solicitand caterisirea lui IPS Nicolae Corneanu. Intre timp, la Timisoara au avut loc mai multe actiuni de sustinere a mitropolitului, la care au participat sute de persoane.

In iulie 2008, Sfantul Sinod a decis sa nu ii sanctioneze pe IPS Nicolae Corneanu si pe episcopul Oradiei, decizia fiind luata prin vot. "Sfantul Sinod a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi care au produs tulburare in Biserica", dar a luat act "de regretul si pocainta acestora pe care le-a primit ca prim semn de indreptare", se arata in decizie. De atunci, insa, niciun ierarh, preot, diacon, monah sau credincios mirean din BOR nu se mai poate impartasi in alta biserica crestina, in caz contrar fiind sanctionati canonic.

Citeste si:
Securitatea regiunii Mării Negre, discutată la Bucureşti. Vin...
Securitatea regiunii Mării...

In 2011, Sfantul Sinod a decis ca IPS Nicolae, pe care problemele de sanatate il impiedicasera sa participe la ultimele sapte sedinte de lucru ale Sfantului Sinod (2010 si 2011), sa ramana in functie, insa atributiile administrative sa fie delegate episopului vicar PS Lugojanul. Dupa aceasta decizie, zeci de timisoreni au protestat frecvent, un grup al protestatarilor cerand PF Daniel sa se implice in rezolvarea acestui caz si sa ii redea IPS Nicolae drepturile pe care le-a avut, printre care cel de semnatura.

In iulie 2012, Patriarhia Romana a primit o cerere a IPS Nicolae de retragere din functia de mitropolit al Banatului, care urma sa fie analizata in sedinta Sfantului Sinod, insa ulterior inaltul prelat si-a retras solicitarea, ramanand in functie. In acest an, mitropolitul a fost internat de doua ori la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara. In luna iulie, el a fost internat in urma unei hipoglicemii facute pe fondul unei raceli acute, el avand si probleme cardiace si avand diabet de mai multi ani. In septembrie, el a fost internat din nou, pentru mai multe investigatii, dupa ce a acuzat o stare de rau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.