Contrar asteptarilor oamenilor de stiinta odata cu cresterea consumului de bere au fost observate scaderi ale indicelui de masa corporala, circumferintei abdominale si raportului talie/sold, lucru care dovedeste ca "burta de bere" nu este decat un mit.

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie din Romania a lansat, marti, cel de-al doilea studiu realizat de la infiintarea sa, in urma cu doi ani, intitulat "Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal si consumul de bere in Romania" si realizat de Corina Zugravu, presedintele centrului, medic primar in nutritie si lector la Universitatea de Medicina "Carol Davila".

Aceasta a spus, in deschidere, ca exista tot felul de "mituri urbane" privind proprietatile unor alimente, iar berea e asociata cu ideea de burta, asa cum culturistii mananca multa carne in ideea ca aceasta li se va aseza direct pe pectorali. "Este fals in ambele cazuri", a spus Zugravu, aratand ca studii internationale au infirmat anterior mitul "burtii de bere", cel mai cunoscut - "Beer and obesity: a cross-sectional study" - fiind realizat in Cehia in 2003, scrie MEDIAFAX.

Studiul romanesc a fost realizat in perioada 25 martie - 13 aprilie, pe un esantion de 1.508 persoane, de peste 18 ani, intre care 724 de barbati si 784 de femei. Participantilor le-a fost aplicat un chestionar la domiciliu, cu intrebari privind caracteristicile demografice, alimentatia si activitatea fizica, iar la raspunsurile lor s-au adaugat rezultatele masuratorilor pentru indicele de masa corporala (IMC), circumferinta abdominala si raportul talie/sold. Circumferinta abdominala normala trebuie sa fie mai mica de 94 de centimetri la barbati, si respectiv de 80 de centimetri la femei, iar raportul talie/ sold mai mic de 0,9 la barbati si respectiv mai mic de 0,85 la femei. Altfel, grasimea de pe abdomen este un factor de risc pentru bolile cronice degenerative: rezistenta la glucoza, diabet, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, chiar in absenta unui IMC crescut. In Romania, doar 36,45% dintre femei si 48,66% din barbati au valori normale ale circumferineti abdominale, romanii find in general "grasuti", a aratat Zugravu. Cantitatea zilnica de bere recomandata este de 660 de mililitri pentru barbati si 330 de mililitri pentru femei, atunci cand berea are maxim 5% alcool.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

In cadrul studiului, au fost stabilite urmatoaele categorii de consum: 0 - mai putin de o portie (330 ml) pe saptamana, 1 - maxim 6 portii pe saptamana la femei si maxim 7 la barbati, 2 - 330 ml pe zi la femei, 660 ml pe zi la barbati, 3- mai mult de 3 portii pe zi. In cazul barbatilor, IMC si circumferinta abdominala scad, odata cu trecerea de la grupa 0 la grupa 1 si de la grupa 1 la grupa 2. Si raportul talie/sold scade de la grupa 0 la grupa 1, dar creste la grupa 2. La femei, scade IMC, de la grupa 0 la 1 si la 2, insa circumferinta abdominala si raportul talie/sold, care scad de la grupa 0 la grupa 1, cresc la grupa 2. Consumatorii din grupa 3 au cei mai mici parametri somatici, probabil din cauza problemelor legate de consumul excesiv de alcool. Secretarul general al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, Alin Popescu, medic de medicina sportiva, a subliniat la randul sau importanta unui consum de bere moderat si regulat, in caz contrar consumatorii neputandu-se bucura de beneficiile acestei bauturi pentru sanatate.

Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

"E ok sa bei patru litri pe saptamana, dar nu doi litri sambata si doi duminica, si pe un fond de oboseala. Media de consum pe Romania este buna, dar trebuie sa fie un consum moderat si regulat, altfel nu se poate vorbi de beneficii", a spus Popescu. In Romania se beau 80 de litri de bere pe cap de locuitor pe an, tara ocupand locul 6 in Europa, in clasamentul condus de Cehia.

Popescu a mai apreciat ca "berea fara alcool nu si-a spus pe deplin cuvantul in Romania". "Nu bem la pranz o bere fara alcool, asteptam pana seara sa bem una cu alcool", a completat el. Totodata, berea este perceputa ca o bautura masculina, desi avanatajele consumului pentru femei le depasesc pe cele pentru barbati, a mai spus Popescu, aratand ca si femeile insarcinate pot bea bere fara alcool.

Intrebata dspre berea cu arome, Corina Zugravu a spus ca aceasta contine mai putin sau aproape deloc alcool si ca existenta ei incurajeaza consumul fata de categorii de consumatori care nu beau in mod obisnuit bere. In ceea ce priveste continutul de aditivi din aceste beri, Zugravu a explicat ca orice aditiv este verificat temeinic inainte de a fi aprobat, iar un numar mare de aditivi poate indica o cantitate mai mica din fiecare. mO bere blonda cu 4,5 la suta alcool contine 43 de calorii, 1% carbohidrati si 0,1% proteine la 100 ml.

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.