Reprezentantii SRI sustin ca deciziile prin care asa-zisa lege "Big Brother" si Legea cartelelor prepay au fost declarate neconstitutionale, ca efectul acestora "a produs un vid legislativ au consecinte grave, greu de anticipat, asupra securitatii nationale.

Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava, a transmis, pentru MEDIAFAX, un punct de vedere privind deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 440/08.07.2014 si nr. 461/16.09.2014 prin care au fost declarate neconstitutionale, in integralitate, Legea nr. 82/2012 privind retentia datelor (cunoscuta ca Legea "Big Brother"), respectiv Legea pentru modificarea si completarea OUG nr. 111/2014 privind comunicatiile electronice si regimul cartelelor preplatite.

Sursa citata precizeaza, in primul rand, ca SRI isi desfasoara activitatea cu deplin respect pentru lege, in conformitate cu principiile respectarii drepturilor omului, cu standardele internationale si cu angajamentele ce deriva din calitatea Romaniei de membru al comunitatii euroatlantice, in vederea indeplinirii obiectivelor asumate. "Rezultatele activitatii desfasurate pana in prezent, care plaseaza institutia in elita comunitatii de intelligence, buna reputatie profesionala a SRI precum si increderea populatiei in capacitatea institutiei de a proteja drepturi si valori consacrate constitutional, au fost posibile si datorita existentei unui cadru normativ corelat cu evolutia tehnologica", mai spune Sava.

In acelasi punct de vedere se subliniaza ca SRI nu formuleaza aprecieri cu privire la deciziile Curtii Constitutionale, dar "atrage atentia cu privire la implicatiile pe care le genereaza aceste decizii, consecintele fiind deja resimitite in reducerea drastica a capabilitatilor operationale, in imposibilitatea institutiilor statului de gestiona riscuri si amenintari iminente la adresa securitatii nationale precum si in crearea unor vulnerabilitati fara precedent, de natura a afecta siguranta cetatenilor".

In acest context, SRI reitereaza faptul ca in mod curent grupari cu activitate in domeniul crimei organizate transfrontaliere, spionaj cibernetic, terorism, criminalitate informatica si alte preocupari de natura criminala, utilizeaza anonimitatea in comunicatii, permisa acum de legea romana, pentru actiuni care afecteaza grav securitatea nationala si ordinea publica, atat pe teritoriul tarii noastre cat si in spatiul euroatlantic sau al altor state.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Potrivit sursei citate, invalidarea instrumentelor legislative, care pana in prezent au contribuit semnificativ la prevenirea si inlaturarea amenintarilor manifestate la adresa Romaniei, nu poate fi, in situatia actuala, compensata prin niciun alt mijloc sau modalitate altenativa. "Prezervarea intereselor de securitatie nationala, cu precadere in contextul regional actual, marcat de crize, instabilitate si revirimentul unor amenintari asimetrice, este extrem de dificil de realizat in absenta unor instrumente juridice care saƒ asigure atat Serviciului Roman de Informatii, cat si celorlalte institutii ale statului cu atributii privind apararea, ordinea publica si securitatea nationala, cadrul adecvat indeplinirii responsabilitaƒtilor specifice in acest domeniu", mai subliniaza purtatorul de cuvant al institutiei.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Pe de alta parte, SRI mentioneaza ca raportarea statelor europene la Decizia CJUE care a anulat Directiva 2006/24/CE privind retentia datelor "este diferentiataƒ, respectiv corelata cu specificul si natura riscurilor si amenintarilor cu care se confrunta fiecare dintre tari si indreptata in scopul evitarii de a prejudicia capacitaƒtile nationale de raƒspuns la riscuri si amenintari".

Tor despre deciziile prin care au fost declarate neconstitutionale cele doua acte normative, SRI reitereaza faptul ca efectul acestora "a produs un vid legislativ, cu consecinte grave, greu de anticipat, asupra securitatii nationale". "Activitati riguros reglementate in tarile cu traditie democratica sunt acum suspendate in Romania care, astfel, este lipsita de o baza legislativa adecvata corelata cu evolutiile tehnologice si dinamica alerta a riscurilor si amenintarilor locale si regionale", mai spune reprezentantul SRI.

Citeste si:
SRI investigheaza ipoteza utilizarii unor cartele pre-paid in...
SRI investigheaza ipoteza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.