Peste 750 de animale au fost afectate de boala limbii albastre, in 130 de comune din 22 de judete.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) arata, intr-un comunicat de presa transmis agentiei MEDIAFAX, ca potrivit noului bilant, numarul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la 757, cele mai multe fiind in judetele Buzau - 205 in 27 de comune, Prahova - 138 in 31 de comune, Vrancea - 96 in 17 comune, Gorj - 67 in zece comune, Olt - 62 in doua comune, Valcea - 46 in 11 comune si Bacau - 35 in trei comune.

De asemenea, boala este confirmata in judetele Dambovita - la 26 de animale dintr-o comuna, Constanta - 26 din trei comune, Teleorman - 11 din trei comune, Mehedinti - sapte din sapte comune, Arges - noua din doua comune, Vaslui -noua din trei comune si Dolj - sase din doua comune. Ponderea animalelor afectate de boala, din totalul celor 5.937.668 existente in cele 22 de judete, este de 0,01 la suta. Dintre animalele bolnave, 132 au murit, a precizat ANSVSA.

Potrivit sursei citate, au fost organizate intalniri de informare si instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentantii asociatiilor profesionale ale crescatorilor de bovine si ovine, precum si cu reprezentanti ai firmelor de transport animale, in care s-a discutat despre profilaxia generala care trebuie respectata pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue in zonele neafectate de boala si masurile de restrictie a circulatiei animalelor, in cazul judetelor unde evolueaza boala.

ANSVSA a dispus inchiderea tuturor targurilor de animale, pana 5 octombrie, avand in vedere evolutia bolii in Romania si restrictii asupra miscarii impuse animalelor din speciile receptive. Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA si reprezentanti ai Ministerul Afacerilor Interne vor face controale, la nivel national, pentru a verifica daca sunt respectate aceste masuri. Primul caz de boala limbii albastre in Romania a fost diagnosticat in 22 august, in judetul Buzau.

Citeste si:
Controale ANSVSA înainte de Paște. Inspectorii ies masiv pe teren...
Controale ANSVSA înainte de...

Aceasta boala este produsa de un virus, afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav si nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului. Nu exista tratament specific in acest caz, iar animalele pot trece prin boala si se pot vindeca in sapte-zece zile.

Pierderile economice se datoreaza costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand: despagubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitatile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie, a precizat ANSVSA. Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, aceasta avand caracter sezonier.

Citeste si:
1 milion de oi au ramas nevandute din cauza bolii limbii albastre
1 milion de oi au ramas...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.