Sfantu Gheorghe a fost desemnat "Orasul Reciclarii" in 2014, in urma competitiei la care au participat 32 de municipalitati din tara, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie, si care a fost organizata, pentru a doua oara, de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului.

La finalul celor sase luni de "batalie" intre municipalitati, Sfantu Gheorghe a obtinut cel mai mare punctaj la evaluarea finala, demonstrand ca detine cel mai performant sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje. Criteriile care au stat la baza evaluarii au fost: calitatea serviciilor de colectare separata (insemnand accesul populatiei la containerele colorate, aspectul acestora si corectitudinea depunerii separate a deseurilor in fiecare container), cantitatea de deseuri colectate si actiunile de constientizare si mobilizare a populatiei pentru a separa deseurile.

Odata cu obtinerea titlului de "Orasul Reciclarii", Sfantu Gheorghe a castigat si marele premiu: amenajarea unei zone 100% eco Wi-Fi, un spatiu inedit de relaxare, realizat din materiale reciclate si cu acces liber la internet, in valoare de 12.000 euro. Locuitorii isi vor putea petrece timpul liber in aceasta zona in prima parte a anului viitor, scrie MEDIAFAX.

"Autoritatile locale joaca un rol cheie in gestiunea deseurilor, in acest sens intiativa Eco-Rom Ambalaje fiind esentiala. Ma bucur sa vad atatea municipalitati implicate intr-un proiect care, iata, incepe sa devina o traditie", a spus ministrul Mediului Attila Korodi, la decernarea premiului. La randul sau, directorul Eco-Rom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu, a remarcat ca, la aceasta editie a concursului, s-au inscris cu 60 la suta mai multe primarii decat la prima, castigata, in 2013, de Tulcea.

Pe parcursul competitiei de anul acesta, in orasele inscrise, unde Eco-Rom Ambalaje gestioneaza serviciile de colectare separata, au fost colectate separat peste 6.700 de tone de deseuri de ambalaje , dintre care 2.700 de tone de plastic, 3.500 de tone de hartie-carton, 500 de tone de sticla si 30 de tone de metal. Prin acest proiect 40% din populatia Romaniei - peste 4 milioane de romani din aceste municipii - a aflat despre importanta reciclarii, avand la dispozitie peste 7.000 de containere colorate pentru separarea deseurilor de ambalaje.

Citeste si:
Căpitănia Tulcea: Nu există pericol de scufundare în cazul vasului...
Căpitănia Tulcea, declarații...

La editia din 2014 a competitiei, alaturi de marele invingator s-au evidentiat inca cinci primarii, acestea obtinand premii speciale pentru evolutia inregistrata de la o editie la alta. Astfel, Zalau a fost premiat pentru ca a reusit sa-si pastreze si anul acesta locul I pentru cele mai multe deseuri colectate separat per locuitor, Medias si Deva s-au evidentiat pentru evolutia remarcabila in ceea ce priveste calitatea serviciului de colectare separata, iar primariile oraselor Targu Jiu si Brasov s-au remarcat prin implicarea in activitatile numeroase si inedite de informare si educare a populatiei despre importanta colectarii separate si a reciclarii deseurilor de ambalaje.

Totodata, pentru rezultatele obtinute la editia de anul acesta, la unul dintre criteriile de evaluare, s-au remarcat urmatoarele orase: Pentru cele mai multe deseuri de ambalaje colectate separat per locuitor, categoria "Luptator": Targu Secuiesc, Vaslui, Roman, Satu Mare, Slobozia si Drobeta Turnu-Severin. Pentru calitatea sistemului de colectare separata, categoria "Armament de calitate": Odorheiu Secuiesc, Ploiesti, Tulcea, Craiova, Suceava si Braila.

Citeste si:
Attila Korodi considera ca scandalul izbucnit in Valea Uzului ar...
Attila Korodi considera ca...

Pentru cele mai multe deseuri de ambalaje colectate separat, categoria "Cetate": Constanta, Arad, Bacau, Cluj-Napoca si Sectorul 3 Bucuresti. Pentru implicarea in actiuni de constientizare a populatiei prin campanii de informare si promovare in presa locala, categoria "Trambitare": Iasi, Slatina, Calarasi, Barlad si Sectorul 6 Bucuresti.

Primariile Municipiilor Galati, Oradea si Miercurea Ciuc au fost premiate la categoria "June", fiind cele mai noi orase care au implementat sistemul de colectare separata pentru populatie. Primaria Municipiului Focsani a fost prima inscrisa in competitie, castigand premiul la categoria "Linia Intai".

Competitia Orasul Reciclarii a fost sustinuta si anul acesta de Asociatia Municipiilor din Romania si Institutul pentru Politici Publice.

Citeste si:
Ministerul Mediului, mesaj de Ziua Pământului 2021
Ministerul Mediului, mesaj de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.