Romania se afla printre tarile europene cu cele mai putine sarbatori declarate zile libere prin lege, 9, in timp ce angajatii spanioli si greci au printre cele mai multe zile libere, 14, respectiv, 12, arata studiul Worldwide Benefit and Employment realizat in 2013 de Mercer Marsh Benefits.

De asemenea, la nivelul Europei Centrale si de Est Romania se afla pe ultimul loc.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor publice sau religioase, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei. In 2014, din cele 12 zile doar noua sunt in timpul saptamanii, scrie MEDIAFAX.

In Europa Centrala si de Est, guvernul turc acorda cel mai mare numar de sarbatori publice (14,5), urmat de Rusia (14) si Slovacia (13). Cehia si Lituania au cate 12 sarbatori legale, urmate de Croatia (11), Polonia si Ucraina (10) si de Serbia si Romania, fiecare cu cate 9.

La nivelul intregului continent, Finlanda ocupa primul loc din Europa cu 15 zile libere, iar Marea Britanie, Olanda si Ungaria sunt pe ultimul loc, cu 8 zile libere. Austria are 12 zile de sarbatoare libere, in timp ce Suedia, Italia, Franta si Danemarca ofera angajatilor 11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia si Portugalia sunt pe acelasi nivel, cu 10 sarbatori legale. Germania are in mod normal 9 sarbatori legale, dar sunt variatii intre landuri, astfel incat unii angajati pot primi pana la 13 zile. De remarcat, Norvegia si Suedia nu considera Ajunul Craciunului si Revelionul sarbatori legale, cu toate ca acestea sunt tratate ca atare de catre angajatori.

"Numarul zilelor de vacanta publice nu este rigid, astfel incat datele se schimba de la an la an. Unele tari au adesea zile libere pentru evenimente culturale sau religioase specifice, in timp ce altele lasa decizia finala guvernelor locale. (...) Cunoasterea practicilor de concediu, public si privat, este foarte importanta pentru cei care sunt responsabili de mobilitatea angajatilor. (...) De exemplu, daca beneficiile pe care angajatul le-ar avea in mod normal in propria tara nu sunt comparabile cu cele din tara in care urmeaza sa fie mutat, angajatul ar putea fi reticent in acceptarea locului de munca propus. Acest lucru poate afecta business-ul companiei", a declarat Ellyn Karetnick, Lider Global Mobility Practice la Mercer UK.

In America de Nord, Canada acorda cel mai mare numar de sarbatori publice (11), desi acest lucru variaza in functie de provincie. Statele Unite are 10 sarbatori legale, insa angajatorii privati nu sunt obligati sa ofere aceste zile libere. In America Latina se regaseste tara cu cel mai mare numar de sarbatori legale din lume, dar si cea cu cel mai mic: Columbia are 18 zile libere publice, in timp ce in Mexic sunt doar 7. Argentina si Chile au 15 sarbatori legale, iar Brazilia 12.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

In Orientul Mijlociu si Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sarbatori legale, in timp ce Maroc acorda 14 zile libere legale.

"Un numar mai mic de zile de concediu legal acordat angajatilor se compenseaza adesea printr-un numar mai mare de sarbatori legale si invers. De exemplu, Filipine are un numar minim legal de cinci zile de concediu, dar are 14 de zile de sarbatoare legala. Tarile vor sa atraga investitii, aratand ca au o forta de munca productiva si disponibila. Portugalia, de exemplu, a luat masura drastica de suspenda 4 din cele 14 sarbatori legale in incercarea de a creste productivitatea si de a trimite un mesaj catre posibilii investitori", a adaugat Ellyn Karetnick.

Angajatii din India si cei din Columbia beneficiaza de cel mai mare numar de sarbatori legale din intreaga lume - 18. Australia si Noua Zeelanda acorda mai putine zile libere decat media regiunii: 9 si, respectiv, 11. Thailanda si Coreea de Sud ofera 16 zile de sarbatoare legale, urmata de Japonia - 15, Indonezia, Malaezia si Filipine - 14, Pakistan - 13, Hong Kong si Taiwan, fiecare cu 12. Vietnam are cel mai mic numar de sarbatori publice din regiune - 10, sub China si Singapore, cu 11 fiecare.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Studiul ofera o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii si facultative, reglementarilor legale si conditiilor de angajare in peste 64 de tari. Studiul ia in calcul numarul zilelor legale din timpul saptamanii, daca nu se specifica altfel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.