Concerte, dans in aer liber, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epoca, "bataia cu flori de la Sosea" si un spectacol multimedia vor anima Bucurestiul din 19 pana in 21 septembrie, cand centrul Capitalei devine loc de sarbatoare, la aniversarea a 555 de ani.

Marea sarbatoare a Bucurestiului incepe in 18 septembrie si, timp de trei zile si trei nopti, Capitala va serba peste jumatate de mileniu. Piata Constitutiei, Piata Universitatii, Parcul Cismigiu si Centrul Istoric vor deveni "punctele fierbinti" ale Zilelor Bucurestiului si vor gazdui concerte de muzica usoara, muzica populara, muzica alternativa, clubbing, expozitii de arta, dans in aer liber, targuri, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epoca, si proiectii 3D de ultima generatie.

"Sunt 555 de ani de Bucuresti. Este orasul in care am ales sa traim, de care trebuie sa invatam sa fim mandri. Sa-l sarbatorim impreuna", spune primarul Capitalei, Sorin Oprescu, scrie MEDIAFAX.

Evenimentele dedicate aniversarii celor 555 de ani de atestare documentara a Bucurestiului vor debuta, pe 18 septembrie, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat si modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei. De Zilele Bucurestiului, hanul isi va deschide portile pentru vizitatori.

"Sunt un sustinator al dezvoltarii Bucurestiului, dar neaparat cu protejarea oamenilor si a obiectivelor de patrimoniu care fac parte din identitatea orasului. Sunt mandru ca acest proiect s-a incheiat cu succes, ca hanul Gabroveni a fost reconstruit cat mai aproape de original si ca, iata, le putem pune la dispozitie bucurestenilor, dar si celor care viziteaza orasul nostru un spatiu cultural modern chiar in Centrul istoric al Capitalei", spune primarul general, care ii invit pe bucuresteni sa viziteze Hanul Gabroveni pe 20 si 21 septembrie, in zilele in care isi va deschide portile pentru public.

Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucurestiului, pe 20 septembrie, incepand de la ora 20.00, in Piata Constitutiei, unde "rEvolutia Muzicii Usoare Romanesti" va readuce pe scena generatii diferite de artisti, care vor interpreta melodii romanesti de succes, lansate acum cateva decenii, dar si hit-uri noi.

Citeste si:
R,Moda și conduita la evenimentele ecvestre!
R,Moda și conduita la...

Pe scena vor urca Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu, Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Stefan Banica, BUG Mafia si multi altii, iar publicul va fi invitat sa cante, odata cu artistii, "De-ai fi tu salcie la mal", "Strada Sperantei", "Buna seara, iubite", "Trurli, trurli", "Frumoasa mea", "Ma intorc la tine, mare albastra", "Lalele, lalele", "Acasa" si "Pe barba mea".

Tot in 20 septembrie , de la ora 23.00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic in Europa, iar "DJ Open Air Party" va transforma Piata Constitutiei intr-un club in aer liber. La iMapp Bucharest 555 vor fi proiectate cinci show-uri a cate cinci minute si 55 de secunde fiecare, pe cea mai impresionanta suprafata pe care o poate oferi o cladire. Cu acest proiect, pentru prima data, fatada Palatului Parlamentului este incorporata intr-un proiect de video-mapping, care presupune o imagine 3D complexa, ce anima prin forme si culori suprafata cladirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza si reinterpreta aria gigantica a constructiei, de aproximativ 20.000 de metri patrati.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Echipele de artisti au fost selectate in urma unui concurs desfasurat pe site-ul oficial al evenimentului, la care au participat artisti din intreaga lume. Dintre participanti, au fost selectionate cinci echipe cu un portofoliu deosebit, carora li s-a oferit posibilitatea de a-si transforma ideile si viziunea in realitate, printr-un show de exceptie. Dupa ce vor avea loc toate cele cinci video-mappinguri, unul dintre ele va fi desemnat favoritul publicului, in urma unui vot prin sms, in timp real.

In Parcul Cismigiu vor avea loc Targul Bucurestiului si spectacole in aer liber, sustinute de minoritatile armeana, maghiara, greaca, italiana, rroma, turco-musulmana, germana si evreiasca, precum si de artisti indragiti. In Piata Universitatii, esplanada cu statui va gazdui, vineri 19 septembrie, un concert de muzica alternativa cu cele mai cunoscute trupe romanesti si se va transforma intr-un spatiu expozitional pentru o instalatie de arta contemporana - "Feed me!", pana in 21 septembrie.

Citeste si:
Levi’s aniversează 150 de ani de la crearea modelului 501
Levi’s aniversează 150 de ani...

Si Centrul Istoric se va transforma, timp de trei zile, intr-un ring de dans in aer liber. La intersectia strazilor Lipscani si Eugen Carada, artistii vor dansa pe ritmuri latino si vor sustine cursuri pentru cei care vor sa invete tainele coregrafiei.

La Zilele Bucurestiului participa si Centrul Cultural "Palatele Brancovenesti" din Mogosoaia, cu evenimente la care sunt invitati copii din scolile bucurestene si centre de plasament, care vor participa la ateliere de creatie, sustinute de artisti plastici. Tot pentru copii se vor organiza o competitie cu premii pe un minicircuit de Formula 1 si jocuri interactive sustinute de actori profesionisti. De asemenea, bucurestenii vor fi invitati in curtea palatului la teatru, precum si la concerte in aer liber. Curtea palatului va fi decorata cu o pictura 3D supradimensionata, care va infatisa imagini din trecutul Bucurestiului, dar si din prezent, si va fi o proiectie a Capitalei in viitor.

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

Cu ocazia Zilei Elevilor Bucuresteni, la Palatul Copiilor va avea loc Forumul Elevilor. Evenimentul va reuni reprezentantii liceelor bucurestene, iar elevii vor participa la workshop-uri de dezvoltare si consiliere personala.

Anul acesta, si cea de-a treia editie a Festivalului "Bucurestii lui Caragiale", care se desfasoara in perioada 28 iunie - 14 septembrie, este dedicata aniversarii a 555 de ani de atestare documentara a Bucurestiului. Spectacolele de teatru in aer liber pregatite in cadrul evenimentului insumeaza 32 de titluri si 139 de reprezentatii, scenografii ce au incantat publicul de-a lungul timpului, dar si actori renumiti, acrobati, dresori, echilibristi si iluzionisti.

Prima referire la orasul Bucuresti a fost facuta la data de 20 septembrie 1459, intr-un document prin care domnitorul Vlad Tepes confirma o donatie facuta unor mici feudali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.