Social 28 August 2014 17:43
Klaus Iohannis a declarat, joi, ca sistemul de educatie romanesc sufera de "reformita", al carei singur rezultat palpabil este scaderea calitatii, el aratand ca este nevoie de un plan pentru educatie pe o suta de ani.

"Situatia mea este un pic deosebita, fiindca eu chiar am antecedente in sistemul educational, am fost dascal de fizica timp de 15 ani, am condus un inspectorat scolar timp de trei ani si acuma sunt un politruc care vrea sa candideze la Presedintia Romaniei", a spus Klaus Iohannis, candidatul ACL la Presedintie, la o dezbatere organizata de ISP pe tema educatiei, scrie MEDIAFAX.

Klaus Iohannis a aratat ca societatea romaneasca "nu respecta neaparat educatia", iar cei care au o "masina de fite" sunt mai bine vazuti decat oamenii de stiinta sau profesorii.

"Trebuie sa vedem ca avem o societate care nu respecta neaparat educatia, unde cel cu o masina de fite este aproape intotdeauna mai bine vazut decat cel care a performat si este chiar un om de stiinte sau un profesor bun, o societate care aspira la o diploma pentru copii, dar nu o respecta. Toti vor diplome universitare, dar nu conteaza in realitate ce competente au. Cei care obtin aceste diplome... O atitudine foarte curioasa, n-as vrea sa o numesc in termeni psihiatrici, dar pe de o parte sa vrei un lucru foarte mult, aproape cu orice pret, si dupa ce il ai sa nu-l folosesti sau chiar sa-l dispretuiesti, cred ca are un nume", a apreciat Iohannis.

El a aratat ca fiecare ministru al Educatiei a facut o reforma sau chiar doua si ca nu aceasta este solutia. "Sistemul nostru educational sufera de o boala care nu este tipica Romaniei, este larg raspandita in Europa si se numeste reformita! Singurul rezultat palpabil creat prin aceasta reformita, prin acest exces de incercari de imbunatatiri este scaderea calitatii", a apreciat Klaus Iohannis.

El a aratat ca ar trebui elaborat un plan pentru educatie pentru un secol, ca reforma trebuie foarte bine gandita, "implementata gradual si pe un termen rezonabil". "Vom avea nevoie de zece, mai degraba de 20 de ani in care Romania va investi masiv in acest nou sistem educational", a spus Iohannis.

El a vorbit si despre rolul pe care poate sa il aiba presedintele tarii, apreciind ca este gresit ca seful statului sa vorbeasca "de rau dascalii sau elevii sau parintii".

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"Imi permit sa duc discutia prin prisma a ceea ce vreau eu sa fiu din aceasta toamna si unde vad rolul de presedinte. Cred ca este gresit daca presedintele tarii vorbeste de rau dascalii sau elevii sau parintii sau pe toti sau ii pune pe unii impotriva celorlalti. Cred ca rolul presedintelui este de a introduce in spatiul public drepturi ample pe teme cum este educatia, dezbateri in care presedintele nu spune daca e bine sa avem examen de admitere in licee sau daca e bine sa luam in considerare mediile din clasa a saptea, eu cred ca rolul presedintelui este de a crea un cadru care permite specialistilor si politicienilor sa vina impreuna si sa caute solutii care sunt viabile", a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus ca este greu sa astepti ca un profesor de liceu sa performeze daca acesta, cu salariul pe care il are, nu reuseste sa intretina o familie. De asemenea, Klaus Iohannis a mai spus ca, dupa fiecare examen de Bacalaureat, Romania isi permite "sa arunce in neant o jumatate de generatie".

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

"Noi, o tara saraca, ne permitem sa aruncam in neant o jumatate de generatie. Ce sistem este acela care duce o generatie pana in clasa a XII-a si dupa aceea jumatate trec acest examen si jumatate raman, unde raman?", a adaugat Klaus Iohannis care s-a referit si la faptul ca cea mai importanta resursa pentru o natiune, si anume resursa umana, "este irosita".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.