Social 25 August 2014 18:27
Numarul donatorilor care s-au prezentat la centrele de transfuzii a fost, in numai trei zile, de 7.315, cu 38,73 la suta mai multi decat inaintea lansarii campaniei, care va continua, a anuntat, luni, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Numarul mare de donatori a fost pentru noi un semnal ca e nevoie sa reinfiintam centrele de donare in spitale. Romanii au dovedit ca sangele apa nu se face. Le multumesc cetatenilor care au donat, de asemenea colegilor mei, ministrii cabinetului Ponta, care s-au alaturat acestei campanii. Am incredere ca acest gest civic va deveni unul constant, astfel incat multe vieti sa poata fi salvate. In numai trei zile am reusit sa avem in centrele de donare 7.315 oameni, cu 38,73 la suta mai multi decat in zile obisnuite", a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, care a precizat ca aceasta campanie va continua si in perioada urmatoare,scrie MEDIAFAX.

Cei care vor sa doneze se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colecteaza sange, cu actul de identitate. Acestia vor completa un chestionar, vor fi suspusi unui triaj si apoi unui examen clinic si, in functie de rezultatul analizelor, li se comunica daca pot sau nu dona sange.

Pentru a putea fi donator, trebuie sa ai intre 18 si 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 batai/minut, tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg, sa nu fi suferit in ultimele sase luni interventii chirurgicale, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii, sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni (hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Totodata, donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriazis, vitiligo).

Ministrul Sanatatii a facut un apel, pe 19 august, catre cetateni sa doneze sange, avand in vedere sesizarile primite privind deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare. Banicioiu a anuntat totodata ca va reinfiinta centrele mari de donare din spitale, care au fost inchise acum trei ani, incepand cu Spitalul Fundeni, in septembrie, si continuand cu Spitalul Universitar si Bagdasar.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.