Social 13 August 2014 10:46
Cam 30 - 40% dintre medicii tineri nu-si fac cu placere si pasiune meseria, pentru ca tinerii nu aleg in cunostinta de cauza sa urmeze medicina.

"Tinerii nu aleg in cunostinta de cauza sa urmeze medicina. Nimeni nu-i orienteaza corect, ca ei sa-si evalueze disponibilitatile pentru a ingriji oameni. Pentru ca una este sa inveti teoretic si alta ca toata viata sa te ocupi de asa ceva si s-o faci cu placere cu pasiune", a spus Catalina Tudose, medic psihiatru si profesor la UMF "Carol Davila", la dezbaterea "Tineretul si Sanatatea mintala", organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Tinerilor (12 august) de catre Spitalul de Psihiatrie Titan impreuna cu Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale si Primaria Municipiului Bucuresti.

Ea a mai aratat ca tot mai multi absolventi sunt nefericiti, "iar nefericirea lor poate fi motivata de faptul ca meseria lor nu este valorizata in societatea romanesca, ca esti foarte expus, ca esti foarte criticat, ca ai salariul mic, dar, lucrand cu acesti tineri, iti dai seama ca nu le place aceasta meserie, ceea ce este o drama".

"Cam 30 - 40% dintre ei nu fac meseria cu placere. Eu la specialitate le spun sa se gandeasca, daca nu iubesc oamenii, sa faca altceva - laborator, statistica, management. Pentru ca daca n-ai intelegere pentru suferinta, este ca si cum te-ai face preot si tu nu stii cum sa ajungi mai repede la meci, adica vine omul sa se logodeasca si tu ii spui ca ai o treaba. Trebuie sa ai vocatie", a explicat Catalina Tudose, citat de MEDIAFAX.

Ea explica totodata ca tinerii nu sunt invatati din familie sa tolereze niciun fel de frustare, sa se descurce in lucrurile de baza, sa aiba grija de propria locuinta, iar in sistemul medical acest comportament "se simte acut si repercusiunile sunt foarte grave".

"Una este sa fii pictor si sa nu lucrezi pentru ca nu ai chef si alta sa lasi un om in garda pentru ca s-a terminat programul si sa spui acest lucru cu seninatate debordanta", a continuat Tudose, aratand ca introducerea orientarii profesionale inca din liceu si consilierea profesionala in facultate sunt masuri ar putea fi luate pentru rezolvarea acestei situatii.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.